UNHCR, Uudenmaan Partiopiiri

Paossa - roolipeli

“Passages” eli ”Paossa”on UNHCR:n kehittämä liveroolipeli, jonka tarkoituksena on antaa osallistujille käytännön kokemus siitä, mitä pakolainen joutuu kokemaan. Peli on voimakas opetusväline. Se on ollut laajasti käytössä kouluissa ja auttaa nuoria kehittämään tunteenomaista ymmärrystä pakolaisten ahdingosta.

Roolipeli on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Pelin ohjeista opettaja löytää varmasti sovellettavaa myös nuoremmille oppilaille. Kun olet osallistunut roolipeliin, on se mahdollista vetää muille. Paossa-roolipelistä on tehty paketti, jotta kenen tahansa on helppo järjestää se. Roolipeliin tulee varata aikaa 3-4 tuntia ja osallistujia olisi hyvä olla 10-20 välillä.

Tutustu Paossa-roolipelin ohjepakettiin. Peli on Uudenmaan Partiopiirin tilattava palvelu ja pelin vetäjää voi kysellä piiritoimistolta. Jos olet joskus osallistunut roolipeliin ja kiinnostunut vetämään peliä muille, voit ilmoittautua piiritoimistoon.

Peliohjeet on päivitetty soveltuviksi partiotapahtumiin, mutta niitä voidaan käyttää yhtälailla kouluissa ja muissa nuorten ja aikuisten ryhmissä. Pelin voima perustuu vahvaan eläytymiseen, joten on erittäin tärkeää varata aikaa kokemuksen purkamiseen.

Miten ja missä?
Vinkin muoto
Toiminta
Vinkkityyppi
Menetelmät
Mitä?
Oppiaineet
Äidinkieli ja vieraat kielet
Historia ja yhteiskuntaoppi
Taito- ja taideaineet
Laaja-alainen osaaminen
Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Kenelle?
Kohderyhmä
Yläkoulu
Toinen aste
Aikuiskasvatus
Vinkkejä pakolaisteeman käsittelyyn
Kuinka tarttua ajankohtaiseen ja monimutkaiseen aiheeseen yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Millaisilla keinoilla voimme käsitellä pakolaisuutta? Vinkkireppu sisältää menetelmiä, kouluvierailuja, tietoa, pelejä ja tehtäviä.