UNHCR

Kovat kertoimet -peli

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n julkaisema Kovat kertoimet – nettipeli pureutuu paon syihin ja pakomatkan vaaroihin, ja nostaa pöydälle uudessa asuinmaassa odotettavissa olevia ennakkoluuloja. Kovat kertoimet on suunnattu erityisesti yläkoulukäisille nuorille ja se soveltuu hyvin osaksi kouluopetusta. Pelissä on kolme osiota: peli, tietosivusto sekä opettajan opas.

Pelin käyttäjä astuu pakolaisen saappaisiin ja hänen on selvittävänä kolme vaihetta: pako kotoa, pakomatka ja lopulta integroitumisen haasteet uudessa kotimaassa.

Tietosivustolta oppilaat voivat testata omaa pakolaisosaamistaan ja lukea muun muassa ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä sopimuksista sekä pakolaisten kohtaloista ja kokemuksista. Oppilaat voivat myös katsoa lyhyitä filmipätkiä, joissa pakolaiset itse kertovat erilaisista kokemuksistaan: miten he pakenivat kotimaastaan, miltä tuntui tulla uuteen maahan, millaista oli aloittaa koulu tai hakea työpaikkaa.

Jokaista pelin eri jaksoa varten on opettajan opas, joka auttaa oppitunnin suunnittelussa. Oppaat sisältävät ehdotuksia taustamateriaalista, tehtäviä ja keskustelunaiheita, jotka sopivat oppilaiden pakolaistietojen syventämiseen. Maanpako voi olla mielenkiintoinen keskustelunaihe myös eri aihepiirien, kuten maantiedon, kirjallisuuden, taiteen, yhteiskuntatiedon ja historian yhteydessä.

Miten ja missä?
Vinkin muoto
Toiminta
Vinkkityyppi
Materiaalit
Mitä?
Oppiaineet
Historia ja yhteiskuntaoppi
Laaja-alainen osaaminen
Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Kenelle?
Kieli
Englanti
Espanja
Kreikka
Norja
Ranska
Ruotsi
Saksa
Suomi
Tanska
Kohderyhmä
Yläkoulu
Toinen aste
Aikuiskasvatus
Vinkkejä pakolaisteeman käsittelyyn
Kuinka tarttua ajankohtaiseen ja monimutkaiseen aiheeseen yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Millaisilla keinoilla voimme käsitellä pakolaisuutta? Vinkkireppu sisältää menetelmiä, kouluvierailuja, tietoa, pelejä ja tehtäviä.