Globaalikasvatus.fi
Kuva: Kepa

Vinkkipankki on globaalikasvattajan aarreaitta – tutustu uusiin vinkkeihin ja ehdota lisää!

Opettajien ja kasvattajien ei tarvitse jäädä globaalikasvatuksen kanssa yksin. Vinkkipankista löytyy niin kansalaisjärjestöjen kuin muidenkin toimijoiden tuottamia materiaaleja ja menetelmiä opetuksen tueksi.

Pakolaisuus, demokratia, vaikuttaminen, kestävä kehitys, ilmastonmuutos… Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä globaalikasvatuksessa käsiteltävistä teemoista. Miten näitä globaaleja kysymyksiä voisi käsitellä lasten ja nuorten kanssa?

Haasteen edessä helpottaa, kun tarjolla on vinkkipankki pullollaan valmiita materiaaleja aiheiden käsittelyyn. Päivitämme vinkkipankkia ahkerasti ja tässä muutamia uusimpia lisäyksiä:

Kaikenikäisten keskuudessa puhuttaa nyt erityisesti ilmastonmuutos – ja täysin syystä. Kyseistä ilmiötä voi käsitellä lukemattomilla eri tavoilla.

Yksi vaihtoehto on hyödyntää Maailmanpankin Apps fo Climate -kilpailuun luotua interaktiivista Carbon Map -päästökarttaa. Sen avulla pystyy visualisoimaan eri valtioiden roolia ilmastonmuutoksen kehityksessä valitsemalla muuttujaksi esimerkiksi vuotuiset hiilidioksidipäästöt, päästöjen määrän vuoden 1850 jälkeen tai ihmismäärän, jonka ilmastonmuutos asettaa vaaraan.

Vastaava visuaalinen karttatyökalu löytyy myös pakolaisuuden käsittelyyn. The Refugee Project -sivusto havainnollistaa globaalia pakolaisliikettä.

Kartan tiedot perustuvat YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n datalle yli 50 vuoden ajalta ja sivuston avulla voi tarkastella pakolaisten määrää aina vuodesta 1975 lähtien vuoteen 2017 saakka. Karttaa voi käyttää sekä pakolaisten lähtö- että tulomaiden seuraamiseen ja sivusto tarjoaa myös artikkeleja pakolaisuuden syistä.

Työkalun vaikutusmahdollisuuksien havaitsemiseen omassa arjessa tarjoaa pelillinen oppimateriaali Seiso sanojesi takana, jonka ovat tuottaneet Aikakausmedia ja Sanomalehtien Liitto yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Materiaali koostuu neljästä pelistä ja huipentuu Seppo-sovelluksella toteutettavaan Jätetään jälki -kaupunkisuunnistukseen, jota pelataan aidossa kaupunkiympäristössä karttasovelluksen avulla. Oppimateriaali opettaa omien rajojen tuntemusta, mielipiteen ilmaisua ja vaikuttamisen keinoja.

Vinkkipankista löytyy kasvattajille myös oppaita, joissa on tietoa ja harjoituksia erilaisten ryhmien ja teemojen parissa toimimiseen.

Planin Muuttajat – demokratiakasvatuksen reittiopas on tarkoitettu maahanmuuttajanuorten kanssa työskenteleville aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian käsittelyyn. Matkalla-opas taas antaa konkreettisia vinkkejä maahanmuuttajataustaisten nuorten kohtaamien haasteiden selättämiseen. Koordinaatin Sinä olet demokratiakasvattaja -oppaasta nuorten kanssa toimivat opettajat, ohjaajat ja kasvattajat saavat tietoa ja työkaluja nuorten osallisuudesta ja sen edistämisestä.

Tässä oli vain pieni väläys vinkkipankkimme monipuolisesta tarjonnasta. Vinkkejä voi selata esimerkiksi teemoittain, tyypeittäin tai vaikka kohderyhmän ja oppiaineen perusteella. Uudet vinkit ovat myös aina tervetulleita, joten ehdota rohkeasti mielestäsi toimivia materiaaleja!

Kansalaisjärjestöjen edustajat: onko järjestöllänne uusia oppaita, kouluvierailuja tai muuta opetuksessa hyödynnettävää materiaalia liittyen kestävään kehitykseen, moninaisuuteen tai muuhun globaalikasvatuksen teemaan? Lisää oma vinkkisi vinkkipankkiin tai laita se meille sähköpostilla osoitteeseen sofia.viitala@kepa.fi ja lisäämme sen globaalikasvattajien löydettäväksi!

Vinkkihakukone

Tutustu vinkkipankin sisältöön vaikka heti!

Vinkkejä voi selata esimerkiksi teemoittain, tyypeittäin tai oppiaineen perusteella.

Sofia Viitala
Sofia Viitala

Kirjoittaja toimii Fingossa globaalikasvatuksen avustajana ja työskentelee järjestöyhteistyön ja viestinnän parissa.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »
Kuvituskuva Agenda 2030
Blogi

Uusi hallitusohjelma luo hyviä edellytyksiä globaalille kansalaiskasvatukselle – uhkana toimien siiloutuminen

Kestävän kehityksen perustalle laadittu Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma on globaalin kansalaiskasvatuksen näkökulmasta ilahduttavaa luettavaa. Ohjelma avaa mahdollisuuksia niin osaamisen kehittämiselle kuin aktiiviselle kansalaisuudelle ja kutsuu rakentamaan yhdessä kestävää tulevaisuutta. Ryhtiä tavoitteille toisi kuitenkin niiden kokoaminen hallinnonalat yhdistävään strategiaan.
Lue lisää »