Toteuta vaikuttava kampanja- tai opetusvideo mobiililaitteella -koulutus 1.2.2019 Amazonissa.
Toteuta vaikuttava kampanja- tai opetusvideo mobiililaitteella -koulutus järjestettiin Fingon tiloissa tämän vuoden helmikuussa. Kuva: Fingo

Videot muuttavat maailmaa – tässä 10 vinkkiä mobiilivideokuvaamiseen

Tänä päivänä videot tarjoavat kansalaisjärjestöille valtavasti mahdollisuuksia kertoa omasta toiminnastaan sosiaalisessa mediassa ja innostaa ihmisiä mukaan toimimaan. Nykyisin hyvälaatuisia videoita voi tuottaa työpaikalta löytyvillä perusvälineillä, eli kännykällä ja kuulokkeilla.

Videoiden katselu jatkaa globaalia kasvuaan, ja monet nuorista kertovat videoiden muuttaneen jopa heidän maailmankuvaansa. Siksi videoiden tekeminen on tullut jäädäkseen myös kansalaisjärjestöjen työntekijöiden osaamisrepertuaariin.

Videoiden tekeminen voi olla lisäksi hauskaa ja nopeaa. Tutustu kuitenkin ennen videointisession alkua näihin kymmeneen mobiilikuvaamisen käytännön neuvoon, jotka Turun ammattikorkeakoulun media-alan lehtori Johanna Ailio vinkkasi Fingon järjestämässä Vaikuttava kampanja- tai opetusvideo mobiililaitteella -koulutuksessa viime keväänä. Tiesitkö esimerkiksi, että kuudella kuvalla voi jo kertoa tarinan?

Kymmenen vinkkiä mobiilikuvaamiseen

1. Kuvaa puhelin vaakatasossa ja laita kännykän lentotila päälle rauhoittaaksesi kuvaustilanteen. Tällä tavalla saapuvat puhelut, viestit tai ilmoitukset eivät häiritse tilannetta ja keskittymistäsi.

2. Ota tukeva asento. Tue puhelin vartaloa vasten, jottei se heilu ja vaapu. Kuvittele, että vartalo toimii ikään kuin kameran jalustana.

Kuvituskuva koulutuksesta.
Kuva: Fingo

3. Hyödynnä kännykän mukana tulleissa kuulokkeissa olevaa mikrofonia äänen taltioimiseen. Mikrofonin olisi hyvä olla 30 senttimetrin päässä puhujasta. Älä pidä kiinni mikrofonista, vaan johdosta. Suojaa mikrofoni aina ulkona tuulelta.

4. Älä zoomaa kohdetta – kävele lähemmäksi, jotta kuva ei pikselöidy. Klikkaamalla kännykän ruutua sormella saat säädettyä puolestaan valotuksen oikeaksi. Vältä valotuksessa kuvan palamista puhki ja toisaalta kuvan jäämistä liian pimeäksi.

5. Kultainen leikkaus tarkoittaa sitä, että kolmanneksen kuvasta täyttää kohde ja kaksi kolmannesta täyttää tausta. Tällä tavalla rajattua kuvaa voi hyödyntää esimerkiksi haastattelutilanteissa, mutta myös muita tilanteita kuvatessa. Kuvauskohde asetetaan usein joko kuvan vasempaan tai oikeaan reunaan siten, että hän on kuvassa joko ensimmäisen ja toisen kolmanneksen tai toisen ja kolmannen kolmanneksen rajakohdassa.

Esimerkiksi tämän valokuvan sommittelussa on hyödynnetty kultaista leikkausta. Kuvattava henkilö täyttää kuvasta noin kolmanneksen ja on kuvassa ensimmäisen ja toisen kolmanneksen rajakohdassa.
Esimerkiksi tämän valokuvan sommittelussa on hyödynnetty kultaista leikkausta. Kuvattava henkilö täyttää kuvasta noin kolmanneksen ja on kuvassa ensimmäisen ja toisen kolmanneksen rajakohdassa. Kuva: Fingo

6. Tarkista, että kuvattava tausta on rauhallinen. Liian hälyinen tai aiheeseen sopimaton tausta voi viedä huomion esimerkiksi haastateltavan sanomalta. Muista rajausvaiheessa tarkistaa, ettet rajaa kuvaa henkilön nivelien kohdalta.

7. Ajattele, että jokainen uusi aika ja paikka on aina yksi kohtaus. Hahmota kohtaus kuvien sarjana, jotka ovat eri tavalla rajattuja. Muista, että kuudella kuvalla voi aina kertoa tarinan. Kelvollinen tarina syntyy jo seuraavilla kuvilla: kasvot, kädet, olan yli, neutraali, esittely ja jotakin luovaa.

8. Kuvaa aina vähintään seitsemän sekunnin klippejä, jotta niitä on mahdollista leikata jälkikäteen.

9. Valmistele ja mieti ennakkoon kuvakäsikirjoitus hyvin. Harjoittele myös kuvaamista – se säästää lopussa aikaa leikkaamiselta.

10. Lyhyetkin videot kannattaa tekstittää, koska ihmiset katsovat videoiden ensi sekunteja usein ilman ääniä ja ensimmäisten sekuntien pitää koukuttaa heidät.

Kiinnostuitko? Tsekkaa vielä nämä linkit:

  • Videoeditoreja esim. iMovie (IOS) tai Power Director (Android) -editorit löytyvät sovelluskaupasta.
  • Jos haluat editoida tietokoneella, lataa siihen joko yksinkertaisempi OpenShot -editori  tai  vaativampaan makuun sopiva Resolve DaVinci
  • Tutustu myös näihin inspiroiviin 60 sekunnin videodokumenttentteihin eri teemoista
  • Edullisia nettikursseja mobiilivideoiden tekoon

Blogi ja vinkit on koottu Fingon järjestämästä toteuta vaikuttava kampanja- tai opetusvideo mobiililaitteella -koulutuksesta 2019. Kouluttajana toimi media-alan lehtori Johanna Ailio Turun ammattikorkeakoulusta.

Maarit Pihkala
Maarit Pihkala

Kirjoittaja työskentelee Fingossa globaalikasvatuksen koulutussuunnittelijana. Hän suunnittelee, toteuttaa ja kehittää Fingon koulutuksia ja vertaisoppimistoimintaa. Hän myös organisoi järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatukseen liittyvää neuvontaa.

Uusimmat blogit

Ilmastomarssi 20.10.2018.
Blogi

Tämän takia ilmastonmuutoksesta kannattaa hypätä kestävän kehityksen laajempaan tarkisteluun

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat koulumaailmassa tuttuja käsitteitä. Niistä on vuosikymmenien aikana tullut osa eri oppiaineiden ja kouluyhteisöjen jokapäiväistä arkikieltä, ja nykyajan oppilaat ovatkin sekä tietoisia ilmastonmuutokseen liittyvistä tosiasioista että tottuneita aiheen käsittelyyn. Usein kuitenkin unohdetaan, että ilmastonmuutos on osa moninaisia kestävyysongelmien verkkoa ja vaikuttaa ympäristön lisäksi myös ihmisten toimintaan.
Lue lisää »
Paakuva blogiin Art of hosting
Blogi

Tätä kaikkea tarjoaa Art of Hosting - nappaa fasilitointivinkit talteen

Aurinko paistaa, tien pientareet täyttyvät lupiinien ja niittykasvien väriloistosta ja niiden tuoksu huumaa ruumiin ja mielen. Hetken kuluttua Mikkelissä, Otavan opiston upeassa historiallisessa miljöössä käynnistyy seitsemäs Suomessa järjestettävä Art of Hosting- koulutus. Olen täällä hakemassa osaamista Fingoon ja kansalaisyhteiskuntaan dialogipohjaisista fasilitointimenetelmistä sekä kollektiivisen viisauden sadonkorjuumenetelmistä.
Lue lisää »
Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »
Kuvituskuva Agenda 2030
Blogi

Uusi hallitusohjelma luo hyviä edellytyksiä globaalille kansalaiskasvatukselle – uhkana toimien siiloutuminen

Kestävän kehityksen perustalle laadittu Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma on globaalin kansalaiskasvatuksen näkökulmasta ilahduttavaa luettavaa. Ohjelma avaa mahdollisuuksia niin osaamisen kehittämiselle kuin aktiiviselle kansalaisuudelle ja kutsuu rakentamaan yhdessä kestävää tulevaisuutta. Ryhtiä tavoitteille toisi kuitenkin niiden kokoaminen hallinnonalat yhdistävään strategiaan.
Lue lisää »