Nuoria ilmastomarssilla

Täyslaidallinen tukea nuorille ilmastomarssijoille

Tulevana perjantaina maailman nuoret ryhtyvät ilmastolakkoon ja kokoontuvat marsseille vaatimaan oikeutta elämään, jota ei vaaranna ilmastonmuutos ja ympäristökatastrofit. Liikehdintä on saanut laajaa tukea opettajilta ja tutkijoilta. Näin pitää ollakin.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää ripeitä tekoja. Aktiiviset kansalaiset ja kansalaisjärjestöt ovat jo pitkään rummuttaneet poliittisen ryhtiliikkeen puolesta. Muutos kohti parempaa politiikkaa on kuitenkin ollut hidasta.

Greta Thunbergin esimerkkiä noudattaen nuoret kautta maailman ovat aktivoituneet vaikuttamaan ja vaatimaan toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiselle. Perjantain nuoret ilmastolakkoilijat jalkautuvat kaduille yli 1300 paikkakunnalla, lähes sadassa maassa. Viesti päätöksentekijöille on vahva.

Ylen uutisen mukaan koulua käyvät nuoret joutuvat kuitenkin pohtimaan, uskaltaako lakkoon osallistua. Osa kouluista toivoo, etteivät oppilaat osallistu marssille. Osassa kouluja on kuitenkin kannustettu oppilaita aktiivisuuteen ja ilmastomarssille saa osallistua vanhemman luvalla.

Tuoreen nuorisobarometrin mukaan nuorten kiinnostus politiikkaa kohtaan on ennätystasolla. Samaan aikaan nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja maailmanpolitiikasta. Perinteiset poliittisen osallistumisen väylät tuntuvat hitailta ja jähmeiltä eikä ääni tule äänestämällä riittävästi kuuluviin.

Ilmastolakkoon osallistuminen voi olla monelle tärkeä sytyke yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Olisikin hienoa, jos kouluissa nähtäisiin ilmastoliikehdinnän tarjoama momentum ja tuettaisiin nuoria kääntämään ahdistus ja huoli aktiiviseksi toiminnaksi. Yksi koulupäivä ei vielä vaaranna opetusta, mutta jos se huolettaa, ehkä koulu voisi olla mukana tempauksessa?

Jos lakko tuntuu liian hankalalta, voi vinkkejä hakea Open ilmasto-oppaan laatineelta Pinja Siparilta, joka on listannut 10 ideaa koulun ilmastotoimintaan. Mukana on hyviä, käytännönläheisiä ja opetussuunnitelman mukaisia vinkkejä, joiden kautta lapset ja nuoret voivat vaikuttaa.

Myös kansalaisjärjestöjen Korvaamaton-kampanja tarjoaa mahdollisuuden ilmastovaikuttamiselle. Kampanjassa vaaditaan päätöksentekijöiltä aktiivisia ilmastotoimia kertomalla heille, mitä korvaamatonta ilmastonmuutos uhkaa ja mitä me heiltä odotamme.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tärkeä osa globaalikasvatusta. Jos nuorilla on tarve ja halu vaikuttaa ilmastonmuutokseen, tarjotaan heille täyslaidallinen tukea.

Sanna Rekola
Sanna Rekola

Kirjoittaja työskentelee Fingossa globaalikasvatuksen asiantuntijana ja vastaa globaalikasvatusjärjestöjen edunvalvonnasta ja yhteistyön koordinoinnista.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »
Kuvituskuva Agenda 2030
Blogi

Uusi hallitusohjelma luo hyviä edellytyksiä globaalille kansalaiskasvatukselle – uhkana toimien siiloutuminen

Kestävän kehityksen perustalle laadittu Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma on globaalin kansalaiskasvatuksen näkökulmasta ilahduttavaa luettavaa. Ohjelma avaa mahdollisuuksia niin osaamisen kehittämiselle kuin aktiiviselle kansalaisuudelle ja kutsuu rakentamaan yhdessä kestävää tulevaisuutta. Ryhtiä tavoitteille toisi kuitenkin niiden kokoaminen hallinnonalat yhdistävään strategiaan.
Lue lisää »