Ilmapallo, jossa on rauhaa kannattava logo
Kuva: Heidi Hietanen

Rauha on kaikkien oikeus

Joka vuosi syyskuun 21. päivä vietettävän kansainvälisen rauhanpäivän tarkoitus on vahvistaa niin kansojen sisäistä kuin välistäkin rauhaa. YK:n yleiskokouksen asettaman päivän ajaksi toivotaan taukoa kaikkiin maailman konflikteihin. Rauhanpäivänä on tärkeää muistaa, miten rauhan syntymiseen ja säilymiseen vaikuttavat monet yhteiskunnan tekijät.

Tänä vuonna Suomessa on muisteltu sata vuotta sitten käytyä sisällissotaa. Puheenaiheeksi ovat nousseet myös sotaan johtaneet syyt: yhteiskunnan eriarvoisuus, kahtiajakautunut kansa, kasvaneet tuloerot ja pettymys demokratiaan.

Samanlaisia taustatekijöitä löytyy myös nykyään käytävistä sisällissodista. Esimerkiksi Syyrian sotaan johtaneen arabikevään taustalla voi nähdä kansan tyytymättömyyden itsevaltaiseen hallintoon ja ihmisoikeuksien rajoittamiseen. Pohtiessa konfliktien taustoja huomataankin, että tärkeintä rauhantyötä tehdään rakentamalla kaikille oikeudenmukaista yhteiskuntaa.

Rauhaa voidaankin tavoitella vahvistamalla ihmisten osallisuutta ja demokratiaa. Tänään vietettävä kansainvälinen rauhanpäivä seuraa kalenterissa vajaa viikko sitten vietettyä kansainvälistä demokratian päivää. Tosielämässäkin ne kulkevat usein käsi kädessä. Myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen on rauhantyötä. Rauha itsessään on jo yksi tavoitteista, mutta myös esimerkiksi koulutus, sukupuolten välinen tasa-arvo sekä ilmastonmuutokseen puuttuminen ovat avainasemassa rauhaan pyrkimisessä ja sen ylläpitämisessä.

Tänä vuonna rauhanpäivän teemaksi on julistettu oikeus rauhaan – 70 vuotta sitten syntyneen kansainvälisen ihmisoikeusjulistuksen kunniaksi. Julistuksessa ei kuitenkaan erikseen ole nimetty rauhaa ihmisoikeutena. Siksi YK haastaa kaikki pohtimaan, mitä oikeus rauhaan heille tarkoittaa? Käyttämällä sosiaalisessa mediassa tunnisteita #peaceday ja #standup4humanright voit tutustua siihen, mitä oikeus rauhaan tarkoittaa muille sekä kertoa, mitä se tarkoittaa juuri sinulle!

Globaalikasvatuksen vinkkipankissa voit myös tutustua rauhan teemaan liittyviin vinkkeihin.

Sofia Viitala
Sofia Viitala

Kirjoittaja toimii Fingossa globaalikasvatuksen avustajana ja työskentelee järjestöyhteistyön ja viestinnän parissa.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »
Kuvituskuva Agenda 2030
Blogi

Uusi hallitusohjelma luo hyviä edellytyksiä globaalille kansalaiskasvatukselle – uhkana toimien siiloutuminen

Kestävän kehityksen perustalle laadittu Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma on globaalin kansalaiskasvatuksen näkökulmasta ilahduttavaa luettavaa. Ohjelma avaa mahdollisuuksia niin osaamisen kehittämiselle kuin aktiiviselle kansalaisuudelle ja kutsuu rakentamaan yhdessä kestävää tulevaisuutta. Ryhtiä tavoitteille toisi kuitenkin niiden kokoaminen hallinnonalat yhdistävään strategiaan.
Lue lisää »