Ilmapallo, jossa on rauhaa kannattava logo
Kuva: Heidi Hietanen

Rauha on kaikkien oikeus

Joka vuosi syyskuun 21. päivä vietettävän kansainvälisen rauhanpäivän tarkoitus on vahvistaa niin kansojen sisäistä kuin välistäkin rauhaa. YK:n yleiskokouksen asettaman päivän ajaksi toivotaan taukoa kaikkiin maailman konflikteihin. Rauhanpäivänä on tärkeää muistaa, miten rauhan syntymiseen ja säilymiseen vaikuttavat monet yhteiskunnan tekijät.

Tänä vuonna Suomessa on muisteltu sata vuotta sitten käytyä sisällissotaa. Puheenaiheeksi ovat nousseet myös sotaan johtaneet syyt: yhteiskunnan eriarvoisuus, kahtiajakautunut kansa, kasvaneet tuloerot ja pettymys demokratiaan.

Samanlaisia taustatekijöitä löytyy myös nykyään käytävistä sisällissodista. Esimerkiksi Syyrian sotaan johtaneen arabikevään taustalla voi nähdä kansan tyytymättömyyden itsevaltaiseen hallintoon ja ihmisoikeuksien rajoittamiseen. Pohtiessa konfliktien taustoja huomataankin, että tärkeintä rauhantyötä tehdään rakentamalla kaikille oikeudenmukaista yhteiskuntaa.

Rauhaa voidaankin tavoitella vahvistamalla ihmisten osallisuutta ja demokratiaa. Tänään vietettävä kansainvälinen rauhanpäivä seuraa kalenterissa vajaa viikko sitten vietettyä kansainvälistä demokratian päivää. Tosielämässäkin ne kulkevat usein käsi kädessä. Myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen on rauhantyötä. Rauha itsessään on jo yksi tavoitteista, mutta myös esimerkiksi koulutus, sukupuolten välinen tasa-arvo sekä ilmastonmuutokseen puuttuminen ovat avainasemassa rauhaan pyrkimisessä ja sen ylläpitämisessä.

Tänä vuonna rauhanpäivän teemaksi on julistettu oikeus rauhaan – 70 vuotta sitten syntyneen kansainvälisen ihmisoikeusjulistuksen kunniaksi. Julistuksessa ei kuitenkaan erikseen ole nimetty rauhaa ihmisoikeutena. Siksi YK haastaa kaikki pohtimaan, mitä oikeus rauhaan heille tarkoittaa? Käyttämällä sosiaalisessa mediassa tunnisteita #peaceday ja #standup4humanright voit tutustua siihen, mitä oikeus rauhaan tarkoittaa muille sekä kertoa, mitä se tarkoittaa juuri sinulle!

Globaalikasvatuksen vinkkipankissa voit myös tutustua rauhan teemaan liittyviin vinkkeihin.

Sofia Viitala
Sofia Viitala

Kirjoittaja toimii Fingossa globaalikasvatuksen avustajana ja työskentelee järjestöyhteistyön ja viestinnän parissa.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

Koulu kestävämmäksi: Opettaja, näillä viidellä vinkillä muutat toimintakulttuuria!

Kestävään kehitykseen liittyy paljon toiveita ja ennakkoluuloja myös koulumaailmassa. Opettajat kamppailevat usein kiireisen työyhteisön, vastahakoisten oppilaiden ja omien resurssien vähyyden kierteessä, jolloin hyvätkin suunnitelmat voivat kaatua käytännön toiminnan tai ajan puutteeseen. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla yksittäisenkin opettajan on helppo lähteä muuttamaan koulumaailmaa reilusti.
Lue lisää »
sanomalehtiä
Blogi

Kierrätyksestä kiertotalouteen

Tänään 18.3. vietettävän kansainvälisen kierrätyspäivän tarkoituksena on muistuttaa kierrättämisen tärkeydestä maapallon tulevaisuuden suojelemisessa. Tämän vuoden teema ”Recycling into the Future” korostaa nuorten, kasvatuksen ja uusien innovaatioiden merkitystä kierrätykselle ja puhtaammalle tulevaisuudelle.
Lue lisää »