FVR-starttitilaisuudessa
Kuva: Mirka Kartano / KEPA

Puoli vuotta Frame, Voice, Report! -hanketta

Frame, Voice. Report! -hanke käynnistyi puoli vuotta sitten. Projektituki on nyt jaettu, seuraavaksi pääsemme seuraamaan projektien toteutusta.

Frame, Voice, Report! -hankkeen ensimmäinen puolivuotinen huipentui siihen, että 13 projektia sai rahoituksen. Projekteista 3 oli kahden järjestön yhdessä suunnittelemia, joten yhteensä 16 järjestöä sai rahoituksen kehitysviestinnän ja globaalikasvatuksen tekemiselle.

Kaikki hakemukset kävivät läpi kaksiportaisen arviointiprosessin, jossa ulkopuolinen konsultti ensin pisteytti hakemukset. Sen jälkeen kehitysviestinnän ja globaalikasvatuksen asiantuntijoista koostuva arviointiryhmä luki hakemukset ja teki päätökset rahoitettavista projekteista.  

Konsulttien arvioin mukaan hakemukset olivat pääsääntöisesti todella hyvin suunniteltuja ja täyttivät Frame, Voice, Report! -hankkeen kriteerit. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet olivat hakemusten ytimessä, ja ilahduttavan paljon keskityttiin FVR-hankkeen kolmeen kärkiteemaan, eli ilmastonmuutokseen, sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja muuttoliikkeeseen. Suurimmassa osassa hakemuksista oli myös käytetty FVR-hankkeessa suositeltuja viitekehyksiä. Etelän ääni -näkökulma oli hakemuksissa monipuolisesti esillä, mutta sen syventämisessä voisi olla vielä hiottavaa.

Osassa hakemuksista oli rohkeasti sisällytetty uudenlaisia yhteistyökumppaneita tai toimintatapoja, jotka oli selkeästi otettu mukaan kohderyhmä tarpeista lähtien. Suurin osa projektiehdotuksista esitteli johdonmukaisen ja uskottavan strategian kohderyhmän tavoittamiseksi sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteista viestimiseksi.

Hakemuksia tuli ilahduttavasti sekä vapaaehtoisvoimin toimivilta, että suuremmilta järjestöiltä ja lisäksi muutamilta kulttuurijärjestöiltä. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuli muutamia hakemuksia. Näitä toivotaan ehdottomasti seuraavalle hakukierrokselle lisää.

Tulevana syksynä ja keväänä tulemme näkemään muun muassa escape-roomin, tubettaja-yhteistyötä, elokuvafestivaalin ja SDG-digipelin. Arviointiryhmä oli todella innoissaan siitä, miten upeita projekteja järjestöt ovat suunnitelleet!

Puolen vuoden aikana seitsemässä maassa pistettiin pystyyn hakuprosessi, laadittiin ohjeistukset ja asiakirjat, avattiin haku, arvioitiin hakemukset sekä tehtiin päätökset rahoitettavista projekteista. Voi siis hyvällä omalla tunnolla sanoa, että ensimmäinen etappi on suoritettu. Keski- ja Etelä-Euroopassa kesälomat alkavat myöhemmin kuin Suomessa, joten saimme edelläkävijöinä hioa ohjeistuksia ja prosesseja, aikataulullisesti hiukan myöhemmin perässä seuraaville eurooppalaisille järjestökumppaneillemme.

Seuraava hakukierros käynnistyy joulukuun alussa, joten nyt ehtii hyvin suunnittelemaan projektia. Ensimmäisellä hakukierroksella ilman rahoitusta jääneet voivat saamansa palautteen avulla muokata hakemustaan, tai lähettää kokonaan uuden hakemuksen.  

Viestimme FVR-hankkeen ajankohtaisista aiheista ja rahoitettavien projektien kuulumisista edelleen Globaalikasvatus.fi -verkkosivulla.

Johanna Harjunpää
Johanna Harjunpää

Kirjoittaja työskentelee Frame, Voice, Report! -hankkeen projektipäällikkönä Fingossa.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »
Kuvituskuva Agenda 2030
Blogi

Uusi hallitusohjelma luo hyviä edellytyksiä globaalille kansalaiskasvatukselle – uhkana toimien siiloutuminen

Kestävän kehityksen perustalle laadittu Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma on globaalin kansalaiskasvatuksen näkökulmasta ilahduttavaa luettavaa. Ohjelma avaa mahdollisuuksia niin osaamisen kehittämiselle kuin aktiiviselle kansalaisuudelle ja kutsuu rakentamaan yhdessä kestävää tulevaisuutta. Ryhtiä tavoitteille toisi kuitenkin niiden kokoaminen hallinnonalat yhdistävään strategiaan.
Lue lisää »