Kuvassa on joukko ihmisiä kadulla, jossa on rivissä värikkäitä kojuja.
Turun Mahdollisuuksien torilla 2014 oli kuhinaa. Kuva: Kepa /

Mahdollisuuksien torit tarjoavat toivoa, iloa ja tekemisen meininkiä

Mahdollisuuksien torien kevätkausi käynnistyy tänä viikonloppuna Lahdessa. Toreilla järjestöt ja tavalliset ihmiset kokoontuvat yhteen paremman maailman puolesta.

Kaupungeissa ympäri Suomen vapaaehtoiset kantavat pöytiä, pystyttävät lavaa ja täyttävät ilmapalloja. Esiintyjät ja ruokamyyjät valmistautuvat päivän kohtaamisiin. Koordinaattorit ohjaavat järjestöt ja kampanjat pöytäpaikoilleen. Ja kaikki toivovat yhtä: aurinkoista säätä.

Tältä näyttää, kun Mahdollisuuksien torit nousevat taas pystyyn eri puolella Suomea. Lahti käynnistää torien kesäsesongin toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Seuraavaksi vuorossa ovat niin Lieksa, Hämeenlinna kuin Oulukin, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua kunkin kaupungin kansalaistoimintaan.

Torit tuovat yhteen monenlaiset järjestöt Amnestyn ihmisoikeuspuolustajista Marttojen villiyrttineuvojiin.  Yhteisöllisyyden voima näkyy vahvana, kun köyhyyden vastaiset verkostot, läksykerhot sekä lukuisat sote-järjestöt kohtaavat toisensa. Toreilla järjestöt eivät kilpaile keskenään, vaan yhteistyö ja muiden kohtaaminen vahvistavat jokaista mukanaolijaa. Järjestöt ja kansalaistoimijat tietävät, että maailman muuttamiseen tarvitaan kaikkia.

Kymmenet tuhannet kävijät vierailevat Mahdollisuuksien toreilla joka vuosi ja saavat kutsun toimintaan globaalin oikeudenmukaisuuden ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Järjestöjen esille nostamien teemojen parista jokainen varmasti löytää itseään kiinnostavan näkökulman ja toimintatavan. Maailmaa voi muuttaa monella tavalla: globaalikasvatuksella, politiikkaan vaikuttamisella, varojen keruulla tai vaikka lastenhoidolla, joka mahdollistaa maahanmuuttajaäidin opiskelun.

Mahdollisuuksien toreilta löytyy myös vastalääkettä ilmastoahdistukseen. Kestävän ja oikeudenmukaisen tulevaisuuden puolesta tehdään töitä joka päivä sadoissa järjestöissä ja kampanjoissa. Jo sen näkeminen antaa uskoa tulevaan.

Vahvinta vastalääkettä ahdistukseen on yhteinen aktiivinen toiminta. Jos aika ei juuri nyt riitä siihen, niin kampanjavetoomuksen allekirjoittaminen tai rahallinen tuki järjestölle ovat myös todellisia tekoja paremman maailman puolesta.

Itse pidän tiiviisti yhteyttä koko toriverkostoon. Kokonaisuutta katsoessaan näkee hyvin, mikä rikkaus on toreilla esittäytyvissä yli viidessäsadassa järjestössä ja toimintaryhmässä. Paikallisaktiivit ovat uskomattoman hienoja tyyppejä, ja yhteydenpito torikaupunkeihin on päivittäinen iloni. Torien toteuttajaksi on koko ajan avoin kutsu, eli jos torijärjestäminen kiinnostaa, olethan minuun yhteydessä.

Tervetuloa Mahdollisuuksien toreille eri puolille Suomea iloitsemaan kulttuurien kirjosta ja kansalaistoiminnan voimasta! Kaikkien torikaupunkien Facebook-sivujen linkit löytyvät tapahtuman Paikkakunnat-sivulta. Ehkä tänä vuonna päästään nauttimaan myös siitä kaikkien toivomasta aurinkoisesta säästä.

Jaana Viirimäki
Jaana Viirimäki

Kirjoittaja työskentelee Fingossa järjestökoordinaattorina ja hän vastaa Mahdollisuuksien torien sekä järjestöjen vapaaehtoistyön tukemisesta.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva: Willman Dance Companyn lastenproduktio "Keisarinnan uudet vaatteet"
Blogi

Vastuullisen kulutuksen oppimista taiteen keinoin

Taide mahdollistaa kompleksisten asioiden käsittelyn nuorenkin yleisön kanssa. Eettisen kaupan puolesta (Eetti) -kansalaisjärjestön ja tanssiryhmä Willman Dance Companyn yhteistyöhankkeessa havainnollistetaan nykytanssiesityksen kautta tekstiilien kulutusta ja kestävyyttä alakouluikäisille lapsille. Fingon koordinoima Bridge 47 rahoittaa hanketta.
Lue lisää »