Lapsia Maailma kylässä -festivaaleilla tutkimassa värikästä kojua.
Kuva: Andrea Balogh Kepa

Maailman lasten arki kuvina

Miten maailman lapset elävät? Missä he nukkuvat ja mitä he syövät? Millaisissa perheissä lapset elävät? Verkosta löytyvät kuvagalleriat avaavat ikkunoita eri puolille maailmaa. Ne ovat myös oivia globaalikasvatuksen välineitä.

Sanotaan, että kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Ne herättävät tunteita ja ajatuksia ja saattavat painua mielen sopukoihin loppuelämäksi.

Kuvat ovat myös erinomainen globaalikasvatuksen väline. Niiden avulla voi kehittää kriittistä ajattelua ja monilukutaitoa. Kuvat avartavat maailmankuvaa ja haastavat katsojan katsomaan myös omaa elämäänsä uusin silmin.

Verkosta löytyy useita kuvagallerioita, joiden kautta voi tutustua maailman lasten elämään. Kuvat havainnollistavat globaalia eriarvoisuutta, mutta muistuttavat myös siitä, mikä on meille kaikille yhteistä.

Tässä viisi sivustoa, joiden avulla voi sukeltaa maailman lasten elämään. Niiden rinnalla voi hyödyntää kansalaisjärjestöjen vinkkejä lapsen oikeuksien käsittelyyn.

Missä lapset nukkuvat?

Valokuvaaja James Mollisonin julkaisuun Where Children Sleep kootut kuvat lapsista ja heidän makuuhuoneistaan kertovat materiaalisesta eriarvoisuudesta ja elämän edellytyksistä eri puolilla maailmaa. Ne tarjoavat hyvää aineistoa pohtia lapsen oikeuksia ja niiden toteutumista eri puolilla maailmaa. Millaisessa huoneessa sinä nukut?

Mitä maailman lapset syövät?

Gregg Segalin hauskat valokuvat lapsista ja ruuasta antavat ajattelemisen aihetta. Segal pyysi projektiinsa osallistuneita lapsia pitämään kirjaa syömästään ruuasta viikon ajalta ja otti heistä tämän jälkeen valokuvia ruoka-aineiden kanssa. What Kids Eat Around the World -artikkeli kuvineen herättelee pohtimaan, millaisia ennakkoluuloja meillä on ruokavalioihin liittyen? Millainen ruoka on terveellistä? Mistä ruokavalioerot johtuvat? Syötkö sinä terveellisesti?

Millaista koulua lapset käyvät?

Reutersin valokuvaajat kuvasivat kouluja eri puolilla maailmaa. Guardianin verkkosivulle koottujen kuvien avulla voi pohtia oppimista ja sen edellytyksiä. Mikä on koulu? Missä oppimista tapahtuu? Miten asioita opitaan? Millaisessa koulussa minä haluaisin käydä?

Millaisissa perheissä lapset elävät?

The Universal Family -verkkosivulle on koottu valukuvaaja Michele Crowen ottamia kuvia perheistä eri puolilla maailmaa. Kuvista välittyy rakkaus ja välittäminen ja ne herättelevät pohtimaan perheiden moninaisuutta. Mitä perhe merkitsee?

Mitä lapset leikkivät?

Yksi asia, joka yhdistää maailman lapsia on leikki. Bored Panda -sivustolla julkaistu kuvakollaasi leikkivistä lapsista kannustaa pohtimaan leikin merkitystä ja mielikuvituksen voimaa. Mikä on sinun lempileikkisi?

Sanna Rekola
Sanna Rekola

Kirjoittaja työskentelee Kepassa globaalikasvatuksen asiantuntijana ja vastaa globaalikasvatusjärjestöjen edunvalvonnasta ja yhteistyön koordinoinnista.

Uusimmat blogit

Ilmapallo, jossa on rauhaa kannattava logo
Blogi

Rauha on kaikkien oikeus

Joka vuosi syyskuun 21. päivä vietettävän kansainvälisen rauhanpäivän tarkoitus on vahvistaa niin kansojen sisäistä kuin välistäkin rauhaa. YK:n yleiskokouksen asettaman päivän ajaksi toivotaan taukoa kaikkiin maailman konflikteihin. Rauhanpäivänä on tärkeää muistaa, miten rauhan syntymiseen ja säilymiseen vaikuttavat monet yhteiskunnan tekijät.
Lue lisää »
check-list kansikuva
Blogi

Update Your Learning Materials!

How can learning materials enhance active global citizenship? A check-list created by the Finnish Global Education Network of CSOs helps the learning materials match the themes highlighted in Finnish national curriculum.
Lue lisää »