Lapsia Maailma kylässä -festivaaleilla tutkimassa värikästä kojua.
Kuva: Andrea Balogh Kepa

Maailman lasten arki kuvina

Miten maailman lapset elävät? Missä he nukkuvat ja mitä he syövät? Millaisissa perheissä lapset elävät? Verkosta löytyvät kuvagalleriat avaavat ikkunoita eri puolille maailmaa. Ne ovat myös oivia globaalikasvatuksen välineitä.

Sanotaan, että kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Ne herättävät tunteita ja ajatuksia ja saattavat painua mielen sopukoihin loppuelämäksi.

Kuvat ovat myös erinomainen globaalikasvatuksen väline. Niiden avulla voi kehittää kriittistä ajattelua ja monilukutaitoa. Kuvat avartavat maailmankuvaa ja haastavat katsojan katsomaan myös omaa elämäänsä uusin silmin.

Verkosta löytyy useita kuvagallerioita, joiden kautta voi tutustua maailman lasten elämään. Kuvat havainnollistavat globaalia eriarvoisuutta, mutta muistuttavat myös siitä, mikä on meille kaikille yhteistä.

Tässä viisi sivustoa, joiden avulla voi sukeltaa maailman lasten elämään. Niiden rinnalla voi hyödyntää kansalaisjärjestöjen vinkkejä lapsen oikeuksien käsittelyyn.

Missä lapset nukkuvat?

Valokuvaaja James Mollisonin julkaisuun Where Children Sleep kootut kuvat lapsista ja heidän makuuhuoneistaan kertovat materiaalisesta eriarvoisuudesta ja elämän edellytyksistä eri puolilla maailmaa. Ne tarjoavat hyvää aineistoa pohtia lapsen oikeuksia ja niiden toteutumista eri puolilla maailmaa. Millaisessa huoneessa sinä nukut?

Mitä maailman lapset syövät?

Gregg Segalin hauskat valokuvat lapsista ja ruuasta antavat ajattelemisen aihetta. Segal pyysi projektiinsa osallistuneita lapsia pitämään kirjaa syömästään ruuasta viikon ajalta ja otti heistä tämän jälkeen valokuvia ruoka-aineiden kanssa. What Kids Eat Around the World -artikkeli kuvineen herättelee pohtimaan, millaisia ennakkoluuloja meillä on ruokavalioihin liittyen? Millainen ruoka on terveellistä? Mistä ruokavalioerot johtuvat? Syötkö sinä terveellisesti?

Millaista koulua lapset käyvät?

Reutersin valokuvaajat kuvasivat kouluja eri puolilla maailmaa. Guardianin verkkosivulle koottujen kuvien avulla voi pohtia oppimista ja sen edellytyksiä. Mikä on koulu? Missä oppimista tapahtuu? Miten asioita opitaan? Millaisessa koulussa minä haluaisin käydä?

Millaisissa perheissä lapset elävät?

The Universal Family -verkkosivulle on koottu valukuvaaja Michele Crowen ottamia kuvia perheistä eri puolilla maailmaa. Kuvista välittyy rakkaus ja välittäminen ja ne herättelevät pohtimaan perheiden moninaisuutta. Mitä perhe merkitsee?

Mitä lapset leikkivät?

Yksi asia, joka yhdistää maailman lapsia on leikki. Bored Panda -sivustolla julkaistu kuvakollaasi leikkivistä lapsista kannustaa pohtimaan leikin merkitystä ja mielikuvituksen voimaa. Mikä on sinun lempileikkisi?

Sanna Rekola
Sanna Rekola

Kirjoittaja työskentelee Fingossa globaalikasvatuksen asiantuntijana ja vastaa globaalikasvatusjärjestöjen edunvalvonnasta ja yhteistyön koordinoinnista.

Uusimmat blogit

sanomalehtiä
Blogi

Kierrätyksestä kiertotalouteen

Tänään 18.3. vietettävän kansainvälisen kierrätyspäivän tarkoituksena on muistuttaa kierrättämisen tärkeydestä maapallon tulevaisuuden suojelemisessa. Tämän vuoden teema ”Recycling into the Future” korostaa nuorten, kasvatuksen ja uusien innovaatioiden merkitystä kierrätykselle ja puhtaammalle tulevaisuudelle.
Lue lisää »
Nuoria ilmastomarssilla
Blogi

Täyslaidallinen tukea nuorille ilmastomarssijoille

Tulevana perjantaina maailman nuoret ryhtyvät ilmastolakkoon ja kokoontuvat marsseille vaatimaan oikeutta elämään, jota ei vaaranna ilmastonmuutos ja ympäristökatastrofit. Liikehdintä on saanut laajaa tukea opettajilta ja tutkijoilta. Näin pitää ollakin.
Lue lisää »