Kuvituskuva Maailma kylässä -festivaalilta.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään jo 20. kerran – mistä tapahtuman merkitys syntyy?

Maailma kylässä -festivaali tuo vuosittain jopa 80 000 kävijää globaalien asioiden äärelle. Ensi viikonloppuna on tälläkin kertaa luvassa hurja määrä musiikkia, keskusteluja, toimintaansa esitteleviä kansalaisjärjestöjä, ruokaa, dokumentteja ja elokuvia. Mikä tärkeintä, kävijöille on luvassa uusia ajatuksia.

Luku on lähes uskomaton. Vähintäänkin pysäyttävä. 

Jopa puolet Maailma kylässä -festivaalin kävijätutkimukseen vastanneista kertoo, että tapahtumasta saatu tieto on vaikuttanut jollain tavalla heidän toimintaansa. 

Kävijät ovat muuttuneet kriittisemmiksi kuluttajiksi, lisänneet omaa tiedonhankintaansa, lahjoittaneet rahaa ja allekirjoittaneet vetoomuksia. Lista on pitkä ja todellisuudessa kaikkia vaikutuksia ei huomaa kuin vasta ajan kanssa. 

Tapahtuma auttaa ihmisiä muuttamaan käytöstään ja arvojaan: näkemään maailman laajemmalta, globaalilta kantilta ja ennen kaikkea itsensä osana sitä kaikkea.  

Mistä vaikutukset syntyvät? 

Kun muistaa vielä sen, millaisessa maailmassa elämme, ajatus festivaalin vaikutuksista muuttuu entistä pysäyttävämmäksi. Informaatiotulva haastaa jatkuvasti käsityskykymme rajat ja kynnys omaksua uutta tietoa kasvaa. Elämme kuplissa ja puskaradion merkitys korostuu. 

On kiinnostava pohtia, miksi festivaali vaikuttaa kävijöihin tällä tavalla. Jo 20. kerran järjestettävä tapahtuma itsessään on kaikista selkein vastaus. Ensi viikonloppuna Helsingin keskustassa nähdään artisteja lukuisista maasta, maistellaan ruokaa yli 30 eri kulttuurista ja puidaan globaaleja kysymyksiä kansainvälisten vieraiden kanssa – tällä kertaa pääteeman mukaisesti ilmastonmuutokseen liittyen.  

Paikalla on lisäksi 400 kansalaisjärjestöä ja muuta tahoa kertomassa omasta toiminnastaan. Kaikista tärkeimpänä paikalla on vuosittain jopa 80 000 kävijää. Heistä noin 25 prosenttia käy festivaalilla kävijätutkimusten mukaan ensimmäistä kertaa.  

Tapahtumassa saatu tieto, kokemukset ja kohtaamiset ovatkin varmasti kaikista yksiselitteisin syy sille, miksi vaikutukset kävijöihin ovat mittavia.  

Ehkä näiden lisäksi on kuitenkin muitakin tekijöitä.  

Osana globaalia maailmaa 

Moni diplomaatti kuvailee YK:n päämajaa New Yorkissa paikaksi, jossa koko maailman voi tavata yhdessä päivässä. Maailma kylässä -festivaali on puolestaan paikka, jossa voi tuntea poikkeuksellista, globaalia yhteyttä kahden päivän ajan. 

Tapahtuman luonnetta on hankala kuvailla. Kaikista parhaiten siinä taitaa onnistua 14 vuotta festivaalia järjestämässä ollut Johanna Eurakoski. Hänen mukaansa tapahtuma on kaksipäiväinen utopia maailmasta, joka meillä pitäisi olla. 

Festivaalilla vallitseva tunnelma on tärkeä osa tuota utopiaa. Parhaimmassa tapauksessa se säilyy ja näkyy kävijöiden toiminnassa tapahtuman jälkeenkin. 

Kokemus siitä, että on osa globaalia maailmaa – kokonaisuutta, johon voi itsekin vaikuttaa. 

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

Koulu kestävämmäksi: Opettaja, näillä viidellä vinkillä muutat toimintakulttuuria!

Kestävään kehitykseen liittyy paljon toiveita ja ennakkoluuloja myös koulumaailmassa. Opettajat kamppailevat usein kiireisen työyhteisön, vastahakoisten oppilaiden ja omien resurssien vähyyden kierteessä, jolloin hyvätkin suunnitelmat voivat kaatua käytännön toiminnan tai ajan puutteeseen. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla yksittäisenkin opettajan on helppo lähteä muuttamaan koulumaailmaa reilusti.
Lue lisää »
sanomalehtiä
Blogi

Kierrätyksestä kiertotalouteen

Tänään 18.3. vietettävän kansainvälisen kierrätyspäivän tarkoituksena on muistuttaa kierrättämisen tärkeydestä maapallon tulevaisuuden suojelemisessa. Tämän vuoden teema ”Recycling into the Future” korostaa nuorten, kasvatuksen ja uusien innovaatioiden merkitystä kierrätykselle ja puhtaammalle tulevaisuudelle.
Lue lisää »