Maailma elää loppuvuoden velaksi

Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää. Tästä päivästä alkaen maailma elää loppuvuoden velaksi, eli käytämme luonnonvaroja yli maapallon biokapasiteetin. Päivä aikaistui viime vuodesta lähes viikolla.

Maailman ylikulutuspäivä aikaistuu vuosi vuodelta. Viime vuonna päivä aikaistui edelliseen vuoteen nähtynä lähes kuukaudella. Tänä vuonna lähes viikolla suhteessa viime vuoteen. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Päivän aikaistuminen on hälyttävä signaali, joka tulisi huomioida poliittisia päätöksiä tehtäessä. Kansainväliset sopimukset, kuten ilmastosopimus, ovat avain ylikulutuksen vähentämiseen. Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmien mukaan maailman ylikulutuspäivä siirtyisi syyskuulle, jos hiilidioksidipäästöjä vähennettäisiin 30 prosenttia alle nykytason vuoteen 2030 mennessä.

Myös yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa tekemällä kestävän kehityksen mukaisia valintoja ja välttämällä turhaa kuluttamista.

Ylikulutuksen seuraukset näkyvät monenlaisina luonnonmullistuksina: metsäkatona, kuivuutena, makean veden puutteena, maaperän eroosiona ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisenä.

Lisätietoja:

Sanna Rekola
Sanna Rekola

Kirjoittaja työskentelee Fingossa globaalikasvatuksen asiantuntijana ja vastaa globaalikasvatusjärjestöjen edunvalvonnasta ja yhteistyön koordinoinnista.

Uusimmat blogit

Ilmastomarssi 20.10.2018.
Blogi

Tämän takia ilmastonmuutoksesta kannattaa hypätä kestävän kehityksen laajempaan tarkisteluun

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat koulumaailmassa tuttuja käsitteitä. Niistä on vuosikymmenien aikana tullut osa eri oppiaineiden ja kouluyhteisöjen jokapäiväistä arkikieltä, ja nykyajan oppilaat ovatkin sekä tietoisia ilmastonmuutokseen liittyvistä tosiasioista että tottuneita aiheen käsittelyyn. Usein kuitenkin unohdetaan, että ilmastonmuutos on osa moninaisia kestävyysongelmien verkkoa ja vaikuttaa ympäristön lisäksi myös ihmisten toimintaan.
Lue lisää »
Paakuva blogiin Art of hosting
Blogi

Tätä kaikkea tarjoaa Art of Hosting - nappaa fasilitointivinkit talteen

Aurinko paistaa, tien pientareet täyttyvät lupiinien ja niittykasvien väriloistosta ja niiden tuoksu huumaa ruumiin ja mielen. Hetken kuluttua Mikkelissä, Otavan opiston upeassa historiallisessa miljöössä käynnistyy seitsemäs Suomessa järjestettävä Art of Hosting- koulutus. Olen täällä hakemassa osaamista Fingoon ja kansalaisyhteiskuntaan dialogipohjaisista fasilitointimenetelmistä sekä kollektiivisen viisauden sadonkorjuumenetelmistä.
Lue lisää »
Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »