Maailma elää loppuvuoden velaksi

Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää. Tästä päivästä alkaen maailma elää loppuvuoden velaksi, eli käytämme luonnonvaroja yli maapallon biokapasiteetin. Päivä aikaistui viime vuodesta lähes viikolla.

Maailman ylikulutuspäivä aikaistuu vuosi vuodelta. Viime vuonna päivä aikaistui edelliseen vuoteen nähtynä lähes kuukaudella. Tänä vuonna lähes viikolla suhteessa viime vuoteen. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Päivän aikaistuminen on hälyttävä signaali, joka tulisi huomioida poliittisia päätöksiä tehtäessä. Kansainväliset sopimukset, kuten ilmastosopimus, ovat avain ylikulutuksen vähentämiseen. Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmien mukaan maailman ylikulutuspäivä siirtyisi syyskuulle, jos hiilidioksidipäästöjä vähennettäisiin 30 prosenttia alle nykytason vuoteen 2030 mennessä.

Myös yksittäiset ihmiset voivat vaikuttaa tekemällä kestävän kehityksen mukaisia valintoja ja välttämällä turhaa kuluttamista.

Ylikulutuksen seuraukset näkyvät monenlaisina luonnonmullistuksina: metsäkatona, kuivuutena, makean veden puutteena, maaperän eroosiona ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisenä.

Lisätietoja:

Sanna Rekola
Sanna Rekola

Kirjoittaja työskentelee Fingossa globaalikasvatuksen asiantuntijana ja vastaa globaalikasvatusjärjestöjen edunvalvonnasta ja yhteistyön koordinoinnista.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva.
Blogi

ABC-kirjasta verkkoon ja luokkahuoneesta museoon – oppimisen murros tarkoittaa perinteisten oppimisympäristöjen muutosta

Suomalaisella koululaitoksella on jo sadan vuoden ajan ollut vahva asema yhteiskunnan kehityksen suunnan näyttäjänä. Se on opettanut lapsille ja nuorille tarpeellisia tietoja ja taitoja ja ollut aktiivisesti mukana reagoimassa muuttuvaan maailmaan. Jotta koulu voi olla osa tulevaisuuden ratkaisuja, opetuksen ja käytettävien oppimateriaalien täytyy myös muuttua.
Lue lisää »
Kuvituskuva.
Blogi

Opettajaopiskelijat ryhtyivät toimeen – kehittivät itselleen ilmastokasvatuksen ja kestävän kehityksen opintojakson

On selvää, että maapallo ei kestä nykyistä elämäntapaamme, vaan jotain on tehtävä. Koulu ja koulutus ovat parhaita tapoja muuttaa maailmaa. Ilmastokasvatuksen ja kestävän kehityksen ottaminen kokonaisvaltaiseksi läpileikkaavaksi teemaksi koulumaailmaan luo pohjan, jonka kautta kestävä kehitys voi tulla osaksi jokapäiväistä elämäämme, kirjoittaa Fingon hankeavustaja Saana Ylikruuvi.
Lue lisää »