Lukion tarjottava valmiudet maailman ymmärtämiselle

Hallitus päättää lukion tuntijaosta tällä viikolla. Päätöksellä tulisi varmistaa, että lukio-opetus tarjoaa jatkossa riittävät eväät maailman ymmärtämiseen ja vastuulliseen kansalaisuuteen.

Kuumia tunteita herättänyttä lukion tuntijakoa käsitellään hallituksessa tällä viikolla. Yhteiskuntaopille on luvassa lisätunteja, mutta esimerkiksi maantieteen pakollisista kursseista on karsttu. Monet tahot ovat olleet huolissaan siitä, tarjoaako lukio enää jatkossa riittäviä eväitä maailman ymmärtämiseen.

Ilmastonmuutos, muuttoliike, kestävä elämäntapa, globaali eriarvoisuus ja monet muut ajankohtaiset teemat tulevat nykyisellään esille erityisesti maantieteen opetuksessa, jonka tuntimäärää ollaan karsimassa. Aiheiden käsittely lukio-opetuksessa on varmistettava tavalla tai toisella. Vapaasti suunniteltavat teemakurssit eivät automaattisesti kata aukkoa, vaan näille aiheille on varattava korvamerkittyä käsittelyaikaa.

Uudistettavana olevissa perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteissa globaalin kansalaisuuden ajatus kulkee punaisena lankana. Peruskoulun tehtävänä on tarjota oppilaille riittävä kompetenssi toimia aktiivisena kansalaisena muuttuvassa maailmassa. On tärkeätä, että lukio-opetus jatkaa peruskoulun viitoittamalla tiellä.

Lisätietoa

Sanna Rekola
Sanna Rekola

Kirjoittaja työskentelee Fingossa globaalikasvatuksen asiantuntijana ja vastaa globaalikasvatusjärjestöjen edunvalvonnasta ja yhteistyön koordinoinnista.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »
Kuvituskuva Agenda 2030
Blogi

Uusi hallitusohjelma luo hyviä edellytyksiä globaalille kansalaiskasvatukselle – uhkana toimien siiloutuminen

Kestävän kehityksen perustalle laadittu Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma on globaalin kansalaiskasvatuksen näkökulmasta ilahduttavaa luettavaa. Ohjelma avaa mahdollisuuksia niin osaamisen kehittämiselle kuin aktiiviselle kansalaisuudelle ja kutsuu rakentamaan yhdessä kestävää tulevaisuutta. Ryhtiä tavoitteille toisi kuitenkin niiden kokoaminen hallinnonalat yhdistävään strategiaan.
Lue lisää »