Osallistujia Transformer 2030 -koulutuksessa
Kuva: Tuomas Tiainen Kepa

Kestävän kehityksen teemoissa kaikki liittyy kaikkeen – Transformer 2030 -koulutukset käynnistyivät Vantaalla

Vantaan koulutuskokonaisuuden ensimmäinen lähipäivä pidettiin Heurekassa keskiviikkona 19. syyskuuta. Koulutukseen osallistui yli 40 opettajaa varhaiskasvatuksen, peruskoulun, toisen asteen ja vapaan sivistystyön kohderyhmistä.

Aamun tunnelma kouluttajien keskuudessa oli odottava ja positiivisesti jännittynyt ennen koulutuksen alkua. Transformer 2030 -kokonaisuutta oli suunniteltu ja luotu yhdessä jo pitkään, ja nyt viimein pääsimme tapaamaan koulutuksen osallistujat.

Vantaan koulutuskokonaisuudessa ovat mukana kouluttamassa African Care ry, Eettisen kaupan puolesta ry, OKKA-säätiö, Kudelma – kokonaisvaltaisen ja kestävän systeemisen muutoksen verkosto ja Myötätunnon rakentuminen varhaiskasvatuksen arjessa -tutkimushanke.

Päivän aikana syvennyttiin kokonaisvaltaiseen ajatteluun ja kompleksisten kestävyyskysymysten hahmottamiseen Kudelman GHH (generalismi – holismi – holarkismi) -viitekehyksen avulla. Kestävän kehityksen haasteiden käsittely jatkui järjestöjen toiminnallisten harjoitusten ja globaalikasvatuksen oppimateriaalien keinoin. Katse suunnattiin tarkemmin eriarvoisuuden ja maailmankaupan teemoihin.

Transformer 2030 -koulutuksiin kuuluu tärkeänä osana opettajien vertaisoppiminen sekä omien projektitöiden suunnittelu ja toteutus omissa työyhteisöissä. Ensimmäisessä lähipäivässä keskusteltiin vertaisryhmissä ennakkotehtävän herättämistä oivalluksista ja oman opettajuuden linkittymisestä koulutuksen teemoihin.

Osallistujat oivalsivat, että kestävän kehityksen teemoissa “kaikki liittyy kaikkeen”, eli asiat ovat linkittyneitä toisiinsa. Vertaisryhmissä pohdittiin myös työyhteisön sitouttamista sekä koko koulun toimintakulttuurin muutoksen rakentamista.

Jatkon kannalta on tärkeä käsitellä sitä, miten koulutuksen anti viedään konkreettisesti omaan työyhteisöön, opetukseen ja koko koulun toimintakulttuuriin. Osallistujat alkavat nyt suunnitella omia projektitöitään ja kommentoivat oman vertaisryhmänsä projekti-ideoita. Seuraavassa lähipäivässä jatketaan ekososiaalisen sivistyksen ja myötätuntokulttuurien teemoilla ja viedään ymmärrystä eteenpäin pedagogiikan ja harjoitusten avulla.

Ensimmäisen lähipäivän tunnelmien jälkeen kouluttajat odottavat innolla osallistujien projekti-ideioita ja toista lähipäivää 23. lokakuuta.

Transformer 2030 – opettajat kestävän kehityksen muutosagentteina koulutuskokonaisuus alkaa tänä syksynä myös Kokkolassa. Vuonna 2019 kokonaisuus järjestetään Tampereella, Joensuussa ja Oulussa.

Tule sinäkin kestävän kehityksen muutosagentiksi ja ilmoittaudu mukaan koulutukseen!

Sonja Perkiö
Sonja Perkiö

Kirjoittaja toimii Fingossa Transformer 2030 -hankkeen avustajana mm. koulutusten ja viestinnän parissa.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Idea globaalikasvatukseen.
Blogi

Alkuun globaalikasvatuksessa: Lähde liikkeelle omista mielenkiinnon kohteista

Globaalikasvatuksella tarkoitetaan kestävään tulevaisuuteen tähtäävää, yhteisvastuuta korostavaa globaalien kansalaistaitojen opetusta. Globaalikasvattajien päämääränä on muuttaa kohderyhmän käsitystä maailmasta ja auttaa heitä työskentelemään aktiivisesti muutoksen aikaansaamiseksi. Mutta miten globaalikasvatuksessa pääsee alkuun koulumaailman kiireiden keskellä?
Lue lisää »
Ilmastomarssi 20.10.2018.
Blogi

Tämän takia ilmastonmuutoksesta kannattaa hypätä kestävän kehityksen laajempaan tarkisteluun

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat koulumaailmassa tuttuja käsitteitä. Niistä on vuosikymmenien aikana tullut osa eri oppiaineiden ja kouluyhteisöjen jokapäiväistä arkikieltä, ja nykyajan oppilaat ovatkin sekä tietoisia ilmastonmuutokseen liittyvistä tosiasioista että tottuneita aiheen käsittelyyn. Usein kuitenkin unohdetaan, että ilmastonmuutos on osa moninaisia kestävyysongelmien verkkoa ja vaikuttaa ympäristön lisäksi myös ihmisten toimintaan.
Lue lisää »