Kepan ständi Educa-messuilla vuonna 2018
Kuva: Fingo ry

Hae järjestöjen vinkit globaalikasvatukseen Educa-messuilta

Agenda 2030 edellyttää, että kaikki oppijat saavat kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavat taidot vuoteen 2030 mennessä. Educa-messuilla ja Fingon koordinoimalla Kansalaisvaikuttamisen torilla pääset tutustumaan järjestöjen globaalikasvatusvinkkeihin.

24. tammikuuta vietetään ensimmäistä kertaa YK:n kansainvälistä koulutuksen päivää. Koulutus on kaikille kuuluva ihmisoikeus ja yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Agenda 2030:n neljäs tavoite on taata kaikille tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä edistää elinikäistä oppimista. Koulutuksen avulla on mahdollista edistää myös muiden Agenda 2030 -tavoitteiden, kuten rauhanomaisten yhteiskuntien, saavuttamista.

Agenda 2030:n neljänteen tavoitteeseen sisältyy myös globaalien kansalaistaitojen opettaminen kaikille. Alatavoitteen 4.7 mukaan kaikille oppijoille tulee taata kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavat tiedot ja taidot vuoteen 2030 mennessä. Näitä taitoja tarvitaan, jotta kykenemme tekemään maapallosta kaikille hyvän paikan asua nyt ja tulevaisuudessa.

Suomikin on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin, mukaan lukien alatavoitteeseen 4.7. Kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavien taitojen pitäisi näkyä kaikkien oppilaitosten arjessa. Luokkahuoneissa tulee tuoda esiin kestäviä elintapoja, ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa sekä maailmankansalaisuutta ja kulttuurista monimuotoisuutta.

Isojen, globaalien teemojen käsittely oppilaiden kanssa voi joskus tuntua haastavalta, mutta tukea saa esimerkiksi järjestöiltä. Kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavien tietojen ja taitojen saavuttamisessa kannattaa hyödyntää kansalaisjärjestöjen laajaa globaalikasvatusosaamista.

Tällä viikolla järjestettävät Educa-messut tarjoavat hyvän mahdollisuuden tutustua järjestöjen vinkkeihin. Messuilta löydät Fingon koordinoiman Kansalaisvaikuttamisen torin, jolla järjestöt esittelevät työkaluja ihmisoikeuksien, moninaisuuden, kestävän kehityksen ja aktiivisen maailmankansalaisuuden edistämiseen. Tarjolla on myös monia mahdollisuuksia yhteistyöhön ja kouluttautumiseen.

Educa-messut järjestetään 25.-26.1. Helsingin Messukeskuksessa osoitteessa Messuaukio 1. Lisää tietoa löydät Kansalaisvaikuttamisen torin Facebook-tapahtumasta.

Sofia Viitala
Sofia Viitala

Kirjoittaja toimii Fingossa globaalikasvatuksen avustajana ja työskentelee järjestöyhteistyön ja viestinnän parissa.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »
Kuvituskuva Agenda 2030
Blogi

Uusi hallitusohjelma luo hyviä edellytyksiä globaalille kansalaiskasvatukselle – uhkana toimien siiloutuminen

Kestävän kehityksen perustalle laadittu Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelma on globaalin kansalaiskasvatuksen näkökulmasta ilahduttavaa luettavaa. Ohjelma avaa mahdollisuuksia niin osaamisen kehittämiselle kuin aktiiviselle kansalaisuudelle ja kutsuu rakentamaan yhdessä kestävää tulevaisuutta. Ryhtiä tavoitteille toisi kuitenkin niiden kokoaminen hallinnonalat yhdistävään strategiaan.
Lue lisää »