Kepan ständi Educa-messuilla vuonna 2018
Kuva: Fingo ry

Hae järjestöjen vinkit globaalikasvatukseen Educa-messuilta

Agenda 2030 edellyttää, että kaikki oppijat saavat kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavat taidot vuoteen 2030 mennessä. Educa-messuilla ja Fingon koordinoimalla Kansalaisvaikuttamisen torilla pääset tutustumaan järjestöjen globaalikasvatusvinkkeihin.

24. tammikuuta vietetään ensimmäistä kertaa YK:n kansainvälistä koulutuksen päivää. Koulutus on kaikille kuuluva ihmisoikeus ja yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Agenda 2030:n neljäs tavoite on taata kaikille tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä edistää elinikäistä oppimista. Koulutuksen avulla on mahdollista edistää myös muiden Agenda 2030 -tavoitteiden, kuten rauhanomaisten yhteiskuntien, saavuttamista.

Agenda 2030:n neljänteen tavoitteeseen sisältyy myös globaalien kansalaistaitojen opettaminen kaikille. Alatavoitteen 4.7 mukaan kaikille oppijoille tulee taata kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavat tiedot ja taidot vuoteen 2030 mennessä. Näitä taitoja tarvitaan, jotta kykenemme tekemään maapallosta kaikille hyvän paikan asua nyt ja tulevaisuudessa.

Suomikin on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin, mukaan lukien alatavoitteeseen 4.7. Kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavien taitojen pitäisi näkyä kaikkien oppilaitosten arjessa. Luokkahuoneissa tulee tuoda esiin kestäviä elintapoja, ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa sekä maailmankansalaisuutta ja kulttuurista monimuotoisuutta.

Isojen, globaalien teemojen käsittely oppilaiden kanssa voi joskus tuntua haastavalta, mutta tukea saa esimerkiksi järjestöiltä. Kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavien tietojen ja taitojen saavuttamisessa kannattaa hyödyntää kansalaisjärjestöjen laajaa globaalikasvatusosaamista.

Tällä viikolla järjestettävät Educa-messut tarjoavat hyvän mahdollisuuden tutustua järjestöjen vinkkeihin. Messuilta löydät Fingon koordinoiman Kansalaisvaikuttamisen torin, jolla järjestöt esittelevät työkaluja ihmisoikeuksien, moninaisuuden, kestävän kehityksen ja aktiivisen maailmankansalaisuuden edistämiseen. Tarjolla on myös monia mahdollisuuksia yhteistyöhön ja kouluttautumiseen.

Educa-messut järjestetään 25.-26.1. Helsingin Messukeskuksessa osoitteessa Messuaukio 1. Lisää tietoa löydät Kansalaisvaikuttamisen torin Facebook-tapahtumasta.

Sofia Viitala
Sofia Viitala

Kirjoittaja toimii Fingossa globaalikasvatuksen avustajana ja työskentelee järjestöyhteistyön ja viestinnän parissa.

Uusimmat blogit

Ilmastomarssi 20.10.2018.
Blogi

Tämän takia ilmastonmuutoksesta kannattaa hypätä kestävän kehityksen laajempaan tarkisteluun

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat koulumaailmassa tuttuja käsitteitä. Niistä on vuosikymmenien aikana tullut osa eri oppiaineiden ja kouluyhteisöjen jokapäiväistä arkikieltä, ja nykyajan oppilaat ovatkin sekä tietoisia ilmastonmuutokseen liittyvistä tosiasioista että tottuneita aiheen käsittelyyn. Usein kuitenkin unohdetaan, että ilmastonmuutos on osa moninaisia kestävyysongelmien verkkoa ja vaikuttaa ympäristön lisäksi myös ihmisten toimintaan.
Lue lisää »
Paakuva blogiin Art of hosting
Blogi

Tätä kaikkea tarjoaa Art of Hosting - nappaa fasilitointivinkit talteen

Aurinko paistaa, tien pientareet täyttyvät lupiinien ja niittykasvien väriloistosta ja niiden tuoksu huumaa ruumiin ja mielen. Hetken kuluttua Mikkelissä, Otavan opiston upeassa historiallisessa miljöössä käynnistyy seitsemäs Suomessa järjestettävä Art of Hosting- koulutus. Olen täällä hakemassa osaamista Fingoon ja kansalaisyhteiskuntaan dialogipohjaisista fasilitointimenetelmistä sekä kollektiivisen viisauden sadonkorjuumenetelmistä.
Lue lisää »
Kuvituskuva. Ideoita globaalikasvatukseen.
Blogi

10 kuumaa kesävinkkiä digitaalisen oppimisen kehittämiseen

Osallistuin kesäkuun alussa eOppimiskeskuksen järjestämään mobiilikesäkouluun lumoavan kauniilla Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella Tammelan Mustiolassa. Päivien idea on koota digitaalisen oppimisen asiantuntijoita ja opettajia valtakunnallisesti yhteen verkostoitumaan sekä oppimaan toisiltaan rennoissa kesäisissä tunnelmissa.
Lue lisää »