Globaalikasvatusta oppikirjoihin!

Perusopetuksen valtakunnallinen opetussuunnitelmauudistus on saatu lähes valmiiksi, ja uudet opetussuunnitelmat tulevat käyttöön syksyllä 2016. Samalla myös oppikirjoja uudistetaan. Nyt on aika vaikuttaa oppikirjakustantajiin – globaalikasvatusteemojen tulee näkyä myös uusissa oppikirjoissa!

Perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden uudistamista aktiivisesti seuranneiden globaalikasvatusjärjestöjen pitkäjänteinen työ kantoi hedelmää: uudistetun OPS:in punaisena lankana kulkee ajatus aktiivisesta ja vastuullisesta maailmankansalaisuudesta, johon koulu oppilaita valmistaa. Teema nousee keskeisesti esille kaikelle opetukselle asetetussa arvopohjassa ja oppiaineiden sisällöissä.

Globaalikasvatusjärjestöt ovat aktivoituneet nyt myös oppikirjavaikuttamisen saralla, ja haluavat omalta osaltaan tukea kouluja opetussuunnitelman arvoperustan ja tavoitteiden toteutumista oppikirjoissa. Vaikuttamistyö on tärkeää, sillä käytännössä opetus tukeutuu usein vahvasti siihen, mitä oppikirjassa on esitetty.

Järjestöillä on asiantuntemusta useista eri globaalikasvatuksen teemoista, jota oppikirjojen tekijät voivat hyödyntää. Järjestöt voivat tarjota kirjojen tekijöille uusia näkökulmia globaaleihin kysymyksiin, osallistavia opetusmenetelmiä sekä konkreettisia esimerkkejä ja tietoa opetussuunnitelman arvopohjan välittämisestä käytäntöön. Mitä muuta? Miten vaikuttamista tulisi tehdä?

Tervetuloa mukaan globaalikasvatusverkoston oppikirjavaikuttamisen seuraavaan suunnittelutapaamiseen, joka järjestetään torstaina 15. tammikuuta klo 14-16 Kepassa. Ilmoittaudu mukaan tiistaihin 13.1.2015 mennessä osoitteeseen globaalikasvatus@kepa.fi.

Lisätietoja:

Anna Latva-Pukkila
Globaalikasvatusavustaja

Uusimmat blogit

Kuvituskuva.
Blogi

Hyvää lapsen oikeuksien päivää!

Tänään Suomessa nostettiin ensimäistä kertaa liput salkoon lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Tänä vuonna lapsen oikeuksien viikon teemana on jokaisen lapsen ja nuoren oikeus tulevaisuuteen. Lapsen oikeuksien toteutuminen rakentaa pohjan hyvälle tulevaisuudelle, toiveikkuudelle ja tulevaisuususkolle, kirjoittaa Fingon globaalikasvatuksen asiantuntija Anna Kivimäki-Pelluz.
Lue lisää »
Kuvituskuva.
Blogi

Utopia = paikka, jota ei vielä ole

Naisten äänioikeus, elämää helpottavat kodinkoneet, orjuuden loppuminen, työläisen vapaa-aika, nämä kaikki olivat menneisyyden utopioita, jotka ovat ainakin jossain määrin ja jossain päin maailmaa toteutuneet. Nyt ja huomenna on aika alkaa rakentaa tulevaisuuden utopioita. Siihen työhön Transformer 2030 - Tulevaisuuden tekijät -hanke tarjoaa vetoapua Suomen ammattikasvattajille.
Lue lisää »