Educa: Järjestöiltä vinkkejä maailmankansalaisten kasvattamiseen

Perusopetuksen uudessa opetussuunnitelmassa globaalikasvatus on nostettu koulujen perustehtäväksi.

Educa-messuilla 23.–24.1. opettajilla ja järjestöillä on erinomainen tilaisuus löytää uudenlaisia yhteistyömuotoja kestävän kehityksen opetukseen.

"Uusi perusopetuksen opetussuunnitelma kannustaa kouluja katsomaan ulospäin ja olemaan aidosti osa ympäröivää yhteiskuntaa”, arvioi järjestöjen globaalikasvatusverkostoa koordinoiva Sanna Rekola Kepasta.

Viime vuoden lopulla hyväksytyn ja vuonna 2016 käyttöön tulevan opetussuunnitelman mukaan koulun on tarjottava oppilaille edellytyksiä aktiiviseen kansalaisuuteen ja edistettävä kestävää kehitystä. Tämän vuoden aikana valtakunnallinen opetussuunnitelma räätälöidään paikalliselle tasolle.

"Educa-messujen Kansalaisvaikuttamisen torilla on paikalla lähes 30 globaalikasvatusta tekevää järjestöä. Opettajilla on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää järjestön asiantuntemusta: saada menetelmävinkkejä tai kouluvierailijoita oppitunneille, tutustua verkko-opetusmateriaaleihin tai solmia pitkäaikaisia yhteistyösuhteita", Rekola kertoo.

Globaalikasvatusta tarjoavat järjestöt muistuttavat, että kestävä kehitys on läpileikkaava teema, jota pitäisi nostaa esille kaikissa oppiaineissa – myös niissä, joissa yhteys globaalikasvatukseen tuntuu arkiajattelussa kaukaiselta. Esimerkiksi matematiikan oppitunneilla opettaja voi tarjota keinoja ymmärtää ja arvioida globaaleja ilmiöitä, kuten ilmastonmuutosta tai kaupungistumista, pureutumalla tilastojen tulkintaan.

Kansalaisvaikuttamisen torilla voi

  • tutustua 29:ään globaalikasvatusta tekevään kansalaisjärjestöön.
  • kerätä Kepan ständillä sähköisen vinkkirepun Globaalikasvatus.fin parhaista menetelmä- ja kouluvierailuvinkeistä.
  • levähtää Lataamossa. Alueella voi ladata sekä omat että mobiililaitteiden akut ja tutustua uuden opetussuunnitelman ydinkohtiin. Selfiet kiinnostavimman OPS2016-puhekuplan kanssa voi jakaa somessa tunnisteella #OPS2016.
  • nauttia improvisaatioteatterista: Improsiskot eläytyvät globaaleihin kansalaistaitoihin pe 23.1. klo 15.30 Tietoiskulavalla.

Lisätietoja

Sanna Jäppinen

Kirjoittaja on globaalikysymyksiä seuraava toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Uusimmat blogit

Kuvituskuva.
Blogi

ABC-kirjasta verkkoon ja luokkahuoneesta museoon – oppimisen murros tarkoittaa perinteisten oppimisympäristöjen muutosta

Suomalaisella koululaitoksella on jo sadan vuoden ajan ollut vahva asema yhteiskunnan kehityksen suunnan näyttäjänä. Se on opettanut lapsille ja nuorille tarpeellisia tietoja ja taitoja ja ollut aktiivisesti mukana reagoimassa muuttuvaan maailmaan. Jotta koulu voi olla osa tulevaisuuden ratkaisuja, opetuksen ja käytettävien oppimateriaalien täytyy myös muuttua.
Lue lisää »
Kuvituskuva.
Blogi

Opettajaopiskelijat ryhtyivät toimeen – kehittivät itselleen ilmastokasvatuksen ja kestävän kehityksen opintojakson

On selvää, että maapallo ei kestä nykyistä elämäntapaamme, vaan jotain on tehtävä. Koulu ja koulutus ovat parhaita tapoja muuttaa maailmaa. Ilmastokasvatuksen ja kestävän kehityksen ottaminen kokonaisvaltaiseksi läpileikkaavaksi teemaksi koulumaailmaan luo pohjan, jonka kautta kestävä kehitys voi tulla osaksi jokapäiväistä elämäämme, kirjoittaa Fingon hankeavustaja Saana Ylikruuvi.
Lue lisää »
Kuvituskuva Transformer 2030 -hankkeen päätösseminaarista.
Blogi

Tulevaisuuskuvia luomassa – tarvitset ainakin näitä neljää taitoa

Olin aikaisemmin ihminen, jolla oli koko elämä suunniteltuna. Pedagogiset opinnot suoritettuna, valmiiksi haetut sivuaineoikeudet tarvittaviin kursseihin, selkeä opintosuunnitelma, tiedossa valmistumisvuosi ja seuraavat askeleet kuten työpaikka. Sitten sain mahdollisuuden harjoittelupaikkaan, mikä tarkoitti uuteen kaupunkiin muuttamista ja koko viisivuotisen opintosuunnitelman hylkäämistä. Levottomalle sielulle suuri tuntematon kuulosti niin hyvältä, että päätin mahdollisuuteen tarttua.
Lue lisää »