Työpaja maailman käymäläpäivänä

Paikkakunta
Tampere
Milloin
19.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Kepan ja kansalaisjärjestöjen ”Suomi ja Agenda 2030 – Kansalaisjärjestöjen seurantaraportti” on vaikuttamistyön väline, joka tarjoaa ajankohtaista tietoa kestävän kehityksen tilasta Suomessa ja ennen kaikkea tarjoaa vinkkejä ja suosituksia päätöksentekijöillemme. Tänä vuonna julkaistu raportin ensimmäinen osa sai hyvin huomiota ja se toimitettiin mm. kaikille kansanedustajille. Raportti julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi, joten siitä on iloa myös kansainvälisessä yhteistyössä.
 
Raportin toista osaa työstetään tänä syksynä ja se sisältää myös kestävän kehityksen tavoitteen 6 (puhdas vesi ja sanitaatio). Käymäläseura Huussi ry on ottanut vastuukseen tavoitteen 6 tarkastelun raportissa. Raportin työstämiseksi yhdistys järjestää työpajan maailman käymäläpäivänä 19.11. ennen yhdistyksen vuosikokousta alkaen klo 14.

Kutakin tavoitetta käsitellään raportissa kolme sivun verran siten, että paikallisesta, kansallisesta ja globaalista tasosta kustakin on yksi sivu. Kullakin sivulla on seuraavat osiot: (1) mikä on tilanne nyt, (2) mitä kohti tulisi olla menossa ja (3) konkreettiset vinkit, mitä Suomen tulee tehdä.

Tule siis käymäläpäivänä kuuntelemaan lisää Agenda2030- vesitavoitteesta sekä keskustelemaan ja osallistumaan tämän tärkeän raportin työstämiseen! Jotta raporttiin saadaan kattava katsaus vesi- ja sanitaatiotilanteesta meiltä ja maailmalta, upeata olisi, jos saisimme työpajaan osallistujia kaikkien tasojen toimijoista (paikallinen, kansallinen ja globaali) niin kunnalliselta, yksityiseltä kuin kolmannelta sektoriltakin. Jokaisen panos on yhtä tärkeä, joten olet toki tervetullut mukaan, vaikka sinulla ei olisikaan kokemusta aiheesta tai alalta, vaan olet kiinnostunut asiasta yksittäisen kansalaisen näkökulmasta.

Työpajan alustajana toimii yhdistyksen projektipäällikkö Sari Huuhtanen, joka tuo kokoukseen myös terveisiä Brasilian ja Kiinan matkoiltaan.

Tutustu kestävän kehityksen tavoitteisiin ja työpajan taustamateriaaliin Käymäläseura Huussi ry:n nettisivuilta.

Työpaja on osa yhdistyksen ”Vedellä ja sanitaatiolla kestävää kehitystä”-hanketta, jota on tuettu ulkoministeriön viestintä ja globaalikasvatus-rahoituksesta.

Tarjoamme myös hyvää purtavaa ja kahvetta! Tarjoiluita varten toivomme ilmoittautumisia työpajaan 17.11. mennessä toimistoathuussi [dot] net tai 050-301 2539.

Saapumisohjeet:

Lähin parkkipaikka Mäkikadun päässä, Pispalan kirkkoa vastapäätä. Bussit 8, 11, 15, 17, 20, 26, 29, 35, 70, 71, 72, 81 kulkevat Pispalan valtatietä Tampereen Keskustorilta länteen. Lähimmät pysäkit Haulitornin (Ahjolan pysäkki) ja Pizpalan grillin kohdalla (Pispalan torin pysäkki).

Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan tarkemmin Käymäläseura Huussi ry:n toimintaan, niin työpajan jälkeen sinulla on mahdollisuus osallistua yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen.

Fast fashionista kestävään vaatetuotantoon

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
11.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Mikä saa meidät vaatekaupassa unohtamaan hikipajat ja kasvavat tekstiilijätevuoret?

Fast fashion -ilmiöstä eli pikamuodista on parissa vuosikymmenessä tullut osa arkeamme. Onko kyseessä pysyvä kulttuurinmuutos, vai voidaanko suunta kääntää kohti kestävämpää vaatetuotantoa? Miten voimme vaikuttaa yrityksiin? Entä miten lainsäädännöllä voitaisiin varmistaa, että länsimaalaiset yritykset kunnioittavat työntekijöiden oikeuksia toisella puolella maailmaa?

Kaikille avoimessa Eettisen kaupan puolesta ry:n syystapaamisessa on luvassa mielenkiintoisia puhujia ja uusia ajatuksia oikeudenmukaisen maailmankaupan edistämisestä – tule sinäkin mukaan!

Alustava ohjelma:

  • 13.00-14.00 Lounas
  • 14.00-14.30 Tervetuloa ja tutustumista
  • 14.30-16.00 Pikamuodista kestävään vaatetuotantoon – Eettisen kaupan puolesta ry:n vaateasiantuntija Anna Härri haastattelee trashionista Outi Les Pyytä ja dosentti Arto Salosta.
  • 16.00-16.30 Tauko 16.30-17.15 Miten lainsäädännöllä voidaan velvoittaa yrityksiä kunnioittamaan ihmisoikeuksia? – Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtajan Lotta Staffans kertoo mm. kuulumisia Genevessä käydyistä YK-neuvotteluista yrityksiä sitovasta ihmisoikeussopimuksesta.
  • 17.15-17.45 Työpajakeskusteluja – kampanjaideointia ja mobiilivideoita
  • 17.45-18.00 Päivän purku
  • 18.00 Illallinen ja hengailua hyvien tyyppien kanssa.
  • Klo 20 aikoihin siirrytään paikalliseen.

Eettisen kaupan puolesta ry:n syystapaaminen on tarkoitettu kaikille oikeudenmukaisesta maailmankaupasta kiinnostuneille. Ilmoittaudu 6.11. mennessä täyttämällä tämän nettilomakkeen.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Syystapaamisen yhteydessä järjestetään myös kaikille avoin Eettisen kaupan puolesta ry:n vuosikokous klo 11-13. Vuosikokouksessa valitaan Eetille uusi hallitus vuodelle 2018. Onko sinulla kiinnostusta lähteä ehdokkaaksi hallitukseen? Lue lisää Eetin nettisivuilta. Aamukahvia tarjoillaan klo 10:30 alkaen.

Jos sinulla on kysyttävää tai jos tarvitset matkakorvauksia tai majoitusta, olethan yhteydessä Lotta Staffansiin.

Tapahtumatyyppi

Koulu 2030 -juhlaseminaari

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
2.12.2017
Tapahtuman kuvaus

Millainen on tulevaisuuden koulu? Miten suomalainen koulu voi näyttäytyä muutoksentekijänä, kestävämmän ja oikeudenmukaisemman maailman edelläkävijänä ja esimerkkinä? Mikä on sinun roolisi globaalikasvattajana muuttuvassa maailmassa?

Tule tekemään yhdessä tulevaisuuden koulua ja inspiroidu globaalikasvatuksen muutosvoimasta! Luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja, innostavia työpajoja ja rentoja kohtaamisia.

Varmista paikkasi kouluvuoden kiinnostavimmassa tapahtumassa, Kepan koordinoiman Koulu maailmaa muuttamaan -hankkeen juhlaseminaarissa lauantaina 2.12.2017.

Tutustu ohjelmaan tapahtuman verkkosivuilla!

Hanke tarjoaa maksutonta täydennyskoulutusta opettajille opetussuunnitelman mukaiseen globaalikasvatukseen. Tapahtuma on osallistujille maksuton. Pyynnöstä saat tapahtumasta todistuksen vesoa tai kikyä varten.

Ilmoittautumiset viimeistään 20.11. verkkolomakkeella.

Tarkemmat ohjeet ja ilmoittautuminen työpajoihin lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä.

Lisätietoja:
Hannu Niemelä
hannu [dot] niemelaatkepa [dot] fi
+358 50 317 6744

Kaikkien sukupolvien Agenda2030 - Avoin kuuleminen

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
24.10.2017
Tapahtuman kuvaus

Kestävä kehitys kuuluu kaikille ja sen toteuttamiseen tarvitaan kaikkia sukupolvia - myös tulevia sukupolvia.

Kansanedustaja Aila Paloniemi ja Nuorten Agenda2030 -ryhmä kutsuvat kaikki kestävästä kehityksestä kiinnostuneet avoimeen kuulemiseen Eduskunnan kansalaisinfoon 24.10. klo 16-18 keskustelemaan siitä, miten kestävää kehitystä voidaan toteuttaa ja mitata myös nuorten sekä tulevien sukupolvien kannalta.

Nuorten Agenda2030 -ryhmä on saanut tehtäväkseen suunnitella kestävän kehityksen indikaattorin ja haluamme mukaan kehitystyöhön juuri sinut! Tule kanssamme työpajaan kertomaan, millaisen indikaattorin tarvitsisimme nykyisten ja tulevien sukupolvien turvaksi, millä voimme mitata, että kehitys on kestävää ja reilua myös vielä syntymättömille sukupolville.

Työpajan avaavat Nuorten Agenda2030 -ryhmän puheenjohtaja Matias Mäkiranta sekä Keskustan kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan jäsen kansanedustaja Aila Paloniemi.

Aiheeseen lisää johdattelevat Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtajan Juha Kaskisen ja tuleville sukupolville omistautuneen dokumentaristi John Websterin.

Varsinaiseen työpajatyöhön ryhdymme nuorten poliittisen dialogin kautta. Mm. Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, kokoomuksen Emmi Venäläinen ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden Iiris Suomela käyvät dialogia kestävästä kehityksestä, minkä jälkeen jakaudumme pienryhmiin.

Tapahtuman Facebook-sivu

Lisätietoja: Matias Mäkiranta, matiasmaekirantaatgmail [dot] com

Tapahtumatyyppi

Kansalaistoiminta.NYT -Tutkimus- ja kehittämispäivä

Paikkakunta
Jyväskylä
Milloin
9.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Tuottaako vapaaehtoistoiminta aina yhteistä hyvää? Mikä ruokkii yhteenkuuluvuutta, entä mikä eriarvoisuutta? Kansalaistoiminta.NYT kokoaa kansalaistoiminnan tekijät, kokijat ja tutkijat Jyväskylään 9.11. Tule mukaan!

Valtakunnallisen tutkimus- ja kehittämispäivän ohjelma haastaa kyselemään ja kyseenalaistamaan käsityksiä kansalaistoiminnasta. Teemoina ovat mm. aatteet ja arvot, hyväntekeväisyys, yhteenkuuluvuus ja eriarvoisuus. Keskusteluun virittävät yliopistonlehtori Henrietta Grönlundin yleisöluento, kuusi tutkimus- ja kehittämisteemaista työpajaa sekä vuorovaikutteinen keskustelupaneeli vapaaehtoistoiminnasta.

Tutkimus- ja kehittämispäivän järjestäjinä ovat Humanistinen ammattikorkeakoulu, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry, Kirkon tutkimuskeskus sekä Jyväskylän yliopisto. Päivää rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Lisää tietoa ohjelmasta löytyy yhdistystori.fi -sivustolta.

Ilmoittautumisohjeet

Osallistumismaksu 30 €/hlö

Perustutkinto-opiskelijat, jatko-opiskelijat, ei työsuhteessa olevat 10 €/hlö.

Lasku lähetetään osallistujan ilmoittamaan sähköpostiin tai sähköiseen laskutusosoitteeseen. Tilaisuuteen mahtuu mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä 90 osallistujaa.

Ilmoittautuminen 19.10.2017 mennessä ilmoittautumislomakkeen kautta. HUOM! Jos olet ilmoittautunut etkä pääse tilaisuuteen, ilmoita esteestä viimeistään 2.11.2017 osoitteeseen minna [dot] rajalinatkyt [dot] fi. Tämän jälkeen peruutuksista ja ilmoittamatta poisjäämisestä veloitetaan 50 euroa.

Tapahtumatyyppi

Globaalikasvatus osaksi koulun toimintakulttuuria

Paikkakunta
Jyväskylä
Milloin
24.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan kanssa. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki opettajat, opettajaksi opiskelevat sekä opettajankouluttajat.

Koulutuksen tavoitteena on lisätä monitoimija-yhteistyötä opettajien ja opettajaksi opiskelevien kesken. Lisäksi tavoitteena on avata globaalikasvatusta koko koulun yhteisenä asiana.

Miten saadaan muutettua OPS:n arvoperusta sanoista tekoihin? Miten luodaan kouluun globaalikasvatustoimintakulttuuria? Miten koulu voi kasvattaa maailmankansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan, sekä vahvistaa oppilaiden omaa toimijuutta? Koulutuksessa tutustutaan maailmankansalaisen taitoihin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin toiminnallisesti sekä pohditaan, miten ne liittyvät koulussa käsiteltäviin tosielämän ilmiöihin.

Osallistujat pääsevät keskustelemaan, inspiroitumaan ja jakamaan kokemuksia siitä, miten pienillä teoilla voidaan saada muutoksia aikaan. Inspiraation lisäksi osallistujat saavat koulutuksesta käytännön keinoja ja harjoituksia siihen, miten globaalikasvatuksen arvot ja paremman yhteiskunnan rakentaminen saadaan osaksi sekä aikuisten että oppilaiden kouluarkea.

Koulutuksessa hyödynnetään koulumaailmaamuuttamaan.fi -verkkoaineistoja. Koulutus on maksuton ja se on osa Koulu maailmaa muuttamaan -täydennyskoulutushanketta.

Ilmoittautuminen koulutukseen verkkolomakkeella viimeistään 13.11.

Aika: Pe 24.11. klo 12-17
Paikka: Jyväskylän kaupunginkirjasto, Pieni luentosali
Vapaudenkatu 39-41, Jyväskylä

Kouluttajat:
Antti Rajala, Rauhankasvatusinstituutti
Christa Prusskij, Suomen YK-liitto
Eeva Kemppainen, Eettisen kaupan puolesta ry

Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilön nimi
Hannu Niemelä
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
hannu [dot] niemela [at] kepa [dot] fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
+358 50 317 6744
Tapahtumatyyppi

Ihmisoikeuskasvatus koulussa

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
20.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Kenelle ihmisoikeudet kuuluvat? Mitä lapsenoikeus- ja ihmisoikeusperustaisuus koulussa käytännössä tarkoittaa? Miksi ja miten ihmisoikeuksista tulisi opettaa?

Ihmisoikeuskasvatus koulussa -koulutus innostaa osallistujat pohtimaan lapsen oikeuksia ja ihmisoikeusperustaisuutta koulussa, tarjoaa tietoa ihmisoikeuskasvatuksesta osana opetussuunnitelmaa sekä tarjoaa innostavia ja osallistavia menetelmiä ihmisoikeuskasvatukseen käytännössä.

Maksuton koulutus on suunnattu perus- ja toisen asteen opettajille. Koulutuksen sisällöstä vastaavat Ihmisoikeusliitto ja Plan International Suomi, ja se on osa Koulu maailmaa muuttamaan -hanketta.

Aika: Klo 14-17
Paikka: Kepa ry:n toimisto
Dialogi-koulutustila, 6. kerros
Elimäenkatu 25-27, Helsinki

Koulutukseen ilmoittautuminen viimeistään 12.11.
 

Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilön nimi
Hannu Niemelä
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
hannu [dot] niemela [at] kepa [dot] fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
+358 50 317 6744
Tapahtumatyyppi

Globaalikasvatus osaksi koulun toimintakulttuuria

Paikkakunta
Seinäjoki
Milloin
14.9.2017
Tapahtuman kuvaus

Paikka: Frami B, Kokoustila Watt/Edison, Seinäjoki
Aika: 14.9.2017 klo 9.30-15.30

Koulutuksen tavoitteena on avata globaalikasvatusta koko koulun yhteisenä asiana. Miten saadaan muutettua OPS:in arvoperusta sanoista tekoihin? Miten luodaan kouluun globaalikasvatustoimintakulttuuria?

Kouluilla on valtavasti voimaa ja tärkeä rooli yhteiskunnallisen muutoksen tuottajana, sillä kouluyhteisöissä kasvavat sosiaalisesti taitavat, toisia arvostavaan vuorovaikutukseen pystyvät, kriittiseen tiedonhakuun ja sen käsittelyyn kykenevät, eri kulttuureissa sujuvasti navigoivat tulevaisuuden aikuiset, jotka haluavat rakentaa kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta. Vai kasvavatko?

Miten muokata omasta kouluyhteisöstä inklusiivinen, kaikille yhteinen koulu?

Osallistujat pääsevät keskustelemaan, inspiroitumaan ja jakamaan kokemuksia siitä, miten pienillä teoilla voidaan saada muutoksia aikaan. Päivän aikana käytetään draama- ja muita osallistavia menetelmiä. Koulutuksesta saat menetelmäideoita omaan opetukseen ja koko koulun toimintakulttuurin kehittämiseen.

Koulutus on suunnattu peruskoulun ja toisen asteen opettajille ja rehtoreille, ja se on osallistujille maksuton. Koulutus on osa Koulu maailmaa muuttamaan -täydennyskoulutushanketta.

Ilmoittautuminen koulutukseen 5.9. mennessä.

Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilön nimi
Hannu Niemelä
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
hannu [dot] niemela [at] kepa [dot] fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
+358 50 317 6744
Tapahtumatyyppi

Maailman opettajien päivän seminaari

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
30.9.2017
Tapahtuman kuvaus

Päivä koostuu aamupäivän asiantuntijaluennoista ja iltapäivän työpajoista. Neljästä työpajasta vastaavat kansalaisjärjestöt, ja ne ovat osa Koulu maailmaa muuttamaan -hanketta.

Aika: La 30.9.2017, klo 9.30 - 15.45
Paikka: Kirkon ulkomaanavun tilat. Eteläranta 8, 1 krs., Helsinki

Työpaja 1. Normitietoisuus: sukupuolinormit ja kasvatus (Marita Karvinen, Seta ry)

Työpajassa tutustutaan normitietoiseen kasvatukseen sekä erityisesti sukupuolinormeihin ja niiden ilmenemiseen koulumaailmassa ja laajemmin lokaalisti ja globaalisti. Normitietoisuus on keskeistä kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja kaikkien lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä. Työpajassa perehdytään siihen, miten haitallisia normeja voidaan kyseenalaistaa ja purkaa. Työpaja antaa valmiuksia toteuttaa opetussuunnitelmaan kirjattua perusopetuksen tehtävää lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta.

Työpaja 2. Uskontojen lukutaito ja vuorovaikutus (Annamari Tuomela, Suomen Lähetysseura & Helena McKeough, Fokus ry)

Miten ”luemme” uskontoja ja uskontojen moninaisuutta ympärillämme? Minkälaisia mielikuvia saamme uskonnoista mediasta? Minkälaista on uskontojen välinen vuorovaikutus ja yhteistyö? Miten voidaan lisätä uskontodialogista osaamista? Miten uskonnonvapaus ja sananvapaus liittyvät toisiinsa? Työpajassa tutustumme lisäksi oppimateriaaleihin ja toiminnallisissa harjoituksissa pohdimme uskontojen moninaisuutta ja niihin liitettyjä stereotypioita, sekä harjoittelemme dialogitaitoja.

Työpaja 3. Sanoista tekoihin: Agenda 2030 ja kestävä kehitys omassa opetuksessa (Christa Prusskij, YK-liitto)

Työpajassa pohditaan, mitä globaalikasvatus tarkoittaa ja miten opetussuunnitelman arvoperusta muutetaan sanoista tekoihin. Miten omassa opetuksessa ja koulun arjessa näkyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävä elämäntapa? Osallistujat tutustuvat toiminnallisiin menetelmiin, joiden avulla koulu voi käsitellä kestävän kehityksen tavoitteita, päämääränä oikeudenmukainen ja kestävä tulevaisuus.

Työpaja 4. Ihmisoikeuskasvatus koulussa (Rosa Puhakainen-Mattila, Ihmisoikeusliitto)

Kenelle ihmisoikeudet kuuluvat? Mitä lapsenoikeus- ja ihmisoikeusperustaisuus koulussa käytännössä tarkoittaa? Miksi ja miten ihmisoikeuksista tulisi opettaa?
Ihmisoikeuskasvatus koulussa -työpaja innostaa osallistujat pohtimaan lapsen oikeuksia ja ihmisoikeusperustaisuutta koulussa, tarjoaa tietoa ihmisoikeuskasvatuksesta osana opetussuunnitelmaa sekä tarjoaa innostavia ja osallistavia menetelmiä ihmisoikeuskasvatukseen käytännössä.

Lisätietoa Maailman opettajien päivän seminaarista Opettajat ilman rajoja -verkoston Opettajat Suomessa -sivustolla.

Ilmoittautuminen seminaariin la 23.9. klo 23.30 mennessä.

Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilön nimi
Hannu Niemelä
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
hannu [dot] niemela [at] kepa [dot] fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
+358 50 317 6744

Kohti uutta kansalaisyhteiskuntalinjausta: kansalaisyhteiskunta monitoimijayhteistyön pyörteissä

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
12.4.2017
Tapahtuman kuvaus

Työpajan tavoitteena on löytää yhteinen näkemys tai perusteltuja näkökulmia siihen, millä edellytyksillä monitoimijayhteistyö nostaa kehitysyhteistyön laatua ja tulosten kestävyyttä?

Mitkä ovat kansalaisyhteiskunnan ja yritysten välisen yhteistyön ja järjestöjen keskinäisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet? Entä millaisia ovat kansalaisyhteiskuntatoimijoiden ja valtiotoimijoiden välisen yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet? Mikä rooli eri toimijoilla on kansalaisyhteiskunnan tukemisessa? Entä voisiko mediasta tai tutkijayhteisöstä tulla kansalaisyhteiskuntatoimijoiden vaikuttamistyön avainkumppaneita?

Tilaisuuden avaa kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Satu Santala.

Aika: 12.4.2017 08:30 – 12:00
Osoite: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, sali 104
Paikkakunta: Helsinki
Järjestäjä: Ulkoasiainministeriön kehityspoliittinen osasto

Tilaisuus päättää osallistavien työpajojen sarjan, joiden tavoitteena on jakaa näkemyksiä ja tuottaa sisältöehdotuksia ulkoasiainministeriön kehityspoliittisen kansalaisyhteiskuntalinjauksen päivittämiseksi.

Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi toivomme, että työpajoihin osallistuisi max. 2 osallistujaa per järjestö. Kuhunkin työpajaan ilmoittaudutaan erikseen.

Ilmoittautumislomake

Tapahtumatyyppi

Sivut