Pilkahduksia toivosta- Elämä miehityksen alla

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
29.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Tänä vuonna on kulunut 50 vuotta siitä, kun Israel miehitti palestiinalaisalueet Kuuden päivän sodassa. EAPPI-ohjelma muistaa tätä tilaisuudella Dubrovnikissa 29.11.2017. 

Lämpimästi tervetuloa tapahtumaan Pilkahduksia toivosta- Elämä miehityksen alla!

Luoksemme saapuu eräs kuuluisimmista israelilaisia ja palestiinalaisia yhdistävistä rauhanliikkeistä, Combatants for Peace. Sen jäsenet ovat luopuneet väkivaltaisista keinoista ja työskentelevät nyt dialogin edistämiseksi. Tilaisuuksissa Israelin armeijan entinen sotilas, Gazassa taistellut Moran Zamir ja Hamasin ex-jäsen, palestiinalainen Ahmed Helou keskustelevat 50 vuotta jatkuneen miehityksen vaikutuksista israelilaisiin ja palestiinalaisiin sekä nykytilanteesta muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin valtaannousun jälkeen. Keskustelu käydään englanniksi.

Zamir ja Helou edustavat myös toivoa, joka pitkittyneestä konfliktista huolimatta vielä elää. Vaikka päättäjät eivät ole pitkään aikaan ottaneet merkittäviä askeleita rauhan puolesta, ihmiset löytävät uusia väkivallattomia ruohonjuuritason tapoja toimia ja vaikuttaa ja sitä kautta ymmärtää toisiaan. Keskiviikon päätapahtumassa Helsingissä YK:n Palestiinan solidaarisuuspäivänä esiintyy myös kansainvälisesti tunnettu palestiinalainen indie-muusikko Rasha Nahas.

Combatants for Peacen keskustelun lisäksi esitetään tuoretta kuvamateriaalia miehitetyiltä palestiinalaisalueilta ja kuunnellaan palestiinalaista indie-muusikkoa Rasha Nahasia.

Aikataulu

  • 17:30 Ovet aukeavat
  • 17:45 Tervetulopuhe
  • 17:55 Valokuvanäyttely ja videoita sekä EAPPIen puheenvuoroja
  • 18:15 Combatants for Peace
  • 20:00-> Rasha Nahas

Tapahtuma Facebookissa.

Sodan yhteiset kasvot -valokuvanäyttely

Paikkakunta
Oulu
Milloin
22.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Tervetuloa Mesut Turanin Sodan yhteiset kasvot -valokuvanäytteelyyn! “Näyttelyä varten olen kuvannut sodan ja sodasta pakenemisen jälkiä ihmisissä, sillä väkivalta, sota ja konfliktit jättävät jälkensä syvälle ihmisolemukseen koko elämän ajaksi. Vaikka olen kuvannut ihmisiä eri kansalaisuuksista (kurdeja, palestiinalaisia ja syyrialaisia), kuvistani voi nähdä, että kipu on kaikilla sama.”

Näyttelyn kuvat on kuvattu Turkin kurdialueilla ja Libanonissa. “Aloitin valokuvauksen ajatellen, että yksi valokuva voi muuttaa maailmaa. Turkin kurdina olen nähnyt kuinka väkivallalla yritetään muuttaa maailmaa, mutta maailma ei muutu näin. Väkivalta luo lisää väkivaltaa. Väkivalta vie meitä kauemmaksi toisistamme. Tämän kierteen voi katkaista muun muassa valokuvan keinoin.”

Mesut Turan on kurdilainen valokuvaaja, joka on aikaisemmin työskennellyt kuvajournalistina turkkilaisissa sanomalehdissä. Turan on saanut näyttelyä varten Patricia Seppälän säätiön apurahan.

Näyttely on esillä Oulun Pohjoisessa valokuvakeskuksessa (Hallituskatu 7) 13.11.-03.12.  Galleria on auki ma-su klo 10-20.

Tapahtumatyyppi

Matka, merkitys ja kertomus -tapahtumaan

Paikkakunta
Espoo
Milloin
15.11.2017
Tapahtuman kuvaus

Helinä Rautavaaran museon matkakertomustapahtuma tuo yhteen erilaisia näkökulmia matkustamiseen ja matkakertomuksiin. Mistä syistä ihmiset matkustavat? Miten matkustaminen liittyy identiteettiin ja mikä rooli matkustamisessa on järjellä ja tunteilla?

Matkoilta on aina kerrottu tarinoita ja eri kulttuurien esineet ovat kulkeutuneet ympäri maailman kaupankäynnin myötä. Matkustamisen merkitykset ovat ajan myötä muuttuneet, mutta reissuista kerrotaan ja niitä dokumentoidaan yhä kirjoittamalla, kuvaamalla ja matkamuistoja keräämällä.

Matkakirjat ovat olleet suosittua luettavaa kautta aikojen ja matkablogit ovat nykyisin internetin suosituinta antia. Kertomuksia on yhtä monenlaisia kuin kirjoittajiakin. Minkälaista tarinaa kirjat ja blogit kertovat matkustamisen merkityksistä ja miten matkakertomukset syntyvät?

Tule Helinä Rautavaaran museolle kuulemaan ja keskustelemaan matkustamisesta ja matkakertomuksista sekä maistelemaan matkaherkkuja!

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Tapiolan kirjaston kanssa.

Ohjelma:

18.00 Opastus Leiri-kokoelmanäyttelyyn: Helinä Rautavaaran matkat

18.20 Afrikassa eri vuosikymmenillä matkustanut Juha Vakkuri ja maailman ympäri matkannut Anna-Katri Räihä Seikkailijattaret -yhteisöstä esittelevät näkökulmia matkustamiseen ja matkakertomuksiin. Vakkuri on kirjoittanut matkoistaan useita kirjoja ja Räihä kirjoittaa suosittua Adalmina’s Adventures -blogia ja on yksi Seikkailijattaret-verkkomedian tiimiläisistä. Keskustelua vetää museonjohtaja Ulla Kinnunen.

Tarjolla Startup Refugees Business Programin catering -tiimin valmistamaa pientä syötävää sekä museon kuuma juomavalikoima.

Illan aikana on mahdollista tutustua Tapiolan kirjaston matkakirjavalikoimaan ja lainata kirjoja helmet-kirjastokortilla. Lisäksi voit osallistua merkityksellisiä paikkoja kartoittavan kollaasin tekemiseen.
Muistojen kartalle muodostuu tärkeiden paikkojen verkosto. Missä koit jotain tärkeää matkallasi? Mistä sinulla on hyviä, surullisia tai inspiroivia muistoja? Miten sinä kertoisit matkastasi? Voit jakaa muistosi paikan päällä pienenä tekstinä, kuvana tai vaikkapa some-päivityksenä. Muistot ja päivitykset kootaan ja yhdistetään myöhemmin Helinä Rautavaaran museon uuden virtuaalimuseosivuston kartalle osaksi suurempaa kollaasia.

Lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan tapahtumaan Facebookissa.

Lämpimästi tervetuloa!

Abilis-säätiön 20-juhlavuoden valokuvanäyttely

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
3.12.2017
Tapahtuman kuvaus

Ompelua? Vuohia? Pistekirjoitusta? Kaikki tämä Afrikassa tai Aasiassa - Kiinnostaako?

Tule tutustumaan suomalaisen Abilis-säätiön 20-juhlavuoden valokuvanäyttelyyn sunnuntaina 3.12. klo 12–17. Näyttelyssä on esillä kuvia kehitysmaiden vammaisista, heidän elämästään ja saavutuksistaan.

Valokuvanäyttely pidetään Ruohis-tapahtumatilassa Ruoholahden kauppakeskuksen toisessa kerroksessa.

Näyttely on osa Disability Day Art & Action -tapahtumaa: www.disabilityday.fi

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Tapahtumatyyppi

Utopioita rauhasta

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
5.10.2017
Tapahtuman kuvaus

Millaisia näkökulmia rauhaan tarvitaan tässä ajassa? Mitä annettavaa feministisellä rauhan-, tai taiteentutkimuksella on käsityksiimme rauhasta, tai sen esteistä? Mitä muuta kun ymmärystä ja työkaluja sukupuolesta ja sukupuolittavista käytänteistä tässä ajassa tarvitaan? Osallistu ja tule osalliseksi kaksipäivästä tapahtumakokonaisuutta Tiedekulmassa!

What are the essential perspectives to peace required right now? What could feminist, or art-based research offer for understanding peace, or its barriers? What else than understanding and tools on gender and gendered practices do we require for it? Participate and become part of the two-day programme at Tiedekulma!

5-6.10. Tiedekulmassa Helsinki GenderPeaceSecurity tutkijakollektiivi esittää:

Utopioita rauhasta /5-6 October at Tiedekulma Helsinki

GenderPeaceSecurity research collective presents: Utopias of peace

Tapahtuma Facebookissa / Facebook event

Koko ohjelma / The whole programme

Tapahtumatyyppi

OMIN SANOIN - Nuorten turvapaikanhakijoiden videoita Helinä Rautavaaran museossa

Paikkakunta
Espoo
Milloin
25.6.2017
Tapahtuman kuvaus

Eri puolille Suomea muuttaneet 18-30-vuotiaat turvapaikanhakijat pohtivat elämäänsä itse kuvaamillaan videoilla. Nuoret paneutuivat Omin sanoin –hankkeen pajoissa kuvaamisen, käsikirjoittamisen ja editoinnin saloihin.

Maailman yli 65 miljoonasta pakolaisesta miljoona haki vuonna 2015 turvapaikkaa Euroopasta ja 33 000 Suomesta. Vuonna 2016 Suomi myönsi turvapaikan 7 800 ihmiselle. 

Videot kertovat Suomeen tulosta, pitkästä odotuksesta, epätietoisuudesta, kulttuurieroista ja kohtaamisista suomalaisten kanssa. Haasteista huolimatta nuoret haluavat rakentaa uutta elämää Suomessa.

Omin sanoin –hanke on osa Kirkon Ulkomaanavun Changemaker- nuorisoverkoston toimintaa. Opetus- ja kulttuurinministeriön rahoittama hanke käynnistyi vuonna 2016, ja se jatkuu vuoden 2017 loppuun.

Videot ovat esillä 25.6.2017 saakka Helinä Rautavaaran museossa, Ahertajankuja 4, Espoo.

Museo on avoinna ti 11-18, ke 11-19, to 11.18, pe 11-19 sekä la-su 11-17. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Elina Mäkilä, koordinaattori, p. 040 182 4073
Ilona Niinikangas, museolehtori, p. 09 816 314 33

Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilön nimi
Ilona Niinikangas
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
ilona [dot] niinkangas [at] helinamuseo [dot] fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
09 816 314 33
Tapahtumatyyppi

Phuranengo drom, vanhojen tie

Paikkakunta
Espoo
Milloin
6.8.2017
Tapahtuman kuvaus

Romaniväestö on asunut Suomessa yli viisisataa vuotta. He ovat eläneet valtaväestön rinnalla oman kulttuuriperintönsä ominaispiirteet vahvasti säilyttäen. Toimittaja, kirjailija Aija Kuparinen ja valokuvaaja Olga Poppius haastattelivat ja kuvasivat romanivanhuksia vuosina 2014-2016.

Elämäntarinat kertovat usean perheen ja suvun kohtaloista ja tallentavat palan Suomen romanien historiaa viime vuosisadan alkupuolelta tähän päivään.

Lähes sadan vuoden aikajanalle sijoittuvia tarinoita värittävät menetykset, puute ja eriarvoisuuden kokemukset, mutta myös sinnikkyys ja erityislaatuinen kyky kunnioittaa perinteitä ja pitää omiensa puolta.

Näyttely on toteutettu Suomen Romaniyhdistyksen kanssa. Se on osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa.

Helinä Rautavaraan museo, Ahertajankuja 4, Espoo. Avoinna ti-to 11-18, pe 11-19, la-su 11-17. Vapaa pääsy!

 

Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilön nimi
Ilona Niinikangas
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
ilona [dot] niinkangas [at] helinamuseo [dot] fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
09 816 314 33
Tapahtumatyyppi

Käsiin kirjottu -näyttely

Paikkakunta
Helsinki
Milloin
21.11.2016
Tapahtuman kuvaus

Käsiin kirjoittu: Itä-Euroopan romanien tilanne ja köyhyyden taustat

Näyttelyssä on esillä romanien perinnekäsitöitä, vanhoja ja uusia ammatteja, sekä historiaa ja nykypäivän todellisuutta. Näyttelyn avajaiset pidetään sunnuntaina 20.11.2016 klo 14-16 Annatalossa, 2. krs., Eteläinen lasipääty, os. Annankatu 30, Helsinki.

Käsiin kirjottu -näyttely on suunnattu ensisijaisesti peruskoulun 3.-7. luokan oppilaille, mutta se on avoinna kaikille kiinnostuneille. Näyttely on avoinna 21.11.-18.12.2016 Annantalon aukioloajat ovat arkisin klo 8-20, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös esityksiä sekä työnäytöksiä. Opettajat ovat tervetulleita näyttelyyn oppilasryhmän kanssa. Ilmoittautumiset työnäytöksiin ja varjoteatteriesityksiin sähköpostilla irma.marttinen(a)yhteisetlapsemme.fi tai puh. 050 3782 463.

Perinnekäsityö- ja ammattityönäytökset

Näyttelyn aukioloaikoina Itä-Euroopan romanit tekevät perinteistä kirjontatyötä, jota oppilasryhmät voivat myös tulla seuraamaan. Huom. ei tarkkoja esitysaikoja.

Suomen romanien työnäytöksissä esitellään romanien käsityöperinnettä, hevoskulttuuria ja sepän taitoja. Työnäytöksissä koululaiset pääsevät näkemään ja kuulemaan, miten perinteisiä vaatteita ommellaan ja kuinka hevosia kengitetään. Työnäytökset ti 22.11. klo 9.30 ja 10.30, to 24.11. klo 9.30 ja 10.30, ti 29.11. klo 9.30 ja 10.30. Kesto noin 20 minuuttia.

Varjoteatteriesitys Viisaan hevosen tarina

Näyttelyn teemoista kertova varjoteatterisatu Viisaan hevosen tarina johdattaa lapset Euroopan romanien historiaan ja nykypäivän todellisuuteen. Viisaan hevosen matkassa kierretään eri maissa ja perinteiset ammatit vaihtuvat tämän päivän toimeentulon haasteisiin. Käsikirjoitus ja esitys nukketaiteilija Elviira Davidow. Esityksen kesto noin 20 min. Soveltuu yli 6-vuotiaille. Arkiesitykset koululaisryhmille (tilaa mahtuu 30 hlöä): ti 29.11. klo 13, ke 30.11. klo 10, to 1.12. klo 10, ke 7.12. klo 13, to 8.12. klo 10, ti 13.12. klo 13, ke 14.12. klo 10 ja to 15.12. klo 10. Sunnuntaiesitykset lapsiperheille ja muille kiinnostuneille su 27.11. klo 14 ja su 18.12. klo 14.

Ystävyyden ja ymmärryksen varjot -lyhytelokuva

Ystävyyden ja ymmärryksen -varjot kertoo varjoteatterin keinoin Itä-Euroopasta tulleiden romanilasten ja suomalaisten luokkakaverien ystävystymisestä sekä romaniperheen matkasta Euroopan halki kohti Suomea. Kesto noin 20 min. Esitysajat näyttelyn aukioloaikoina tilausten mukaan.

Tapahtumatyyppi

Huuda huovuttamalla -käsityöaktivisminäyttely

Paikkakunta
Jyväskylä
Milloin
25.10.2016
Tapahtuman kuvaus

Huuda huovuttamalla -näyttelykiertue alkaa lokakuussa Jyväskylästä: Veturitalleilla nähdään 11 upeaa, kantaaottavaa taideteosta, jotka huutavat muutosta yhteiskuntaan.

Näyttelyn avajaiset järjestetään tiistaina 25.10. klo 18–19.30. Avajaisissa on mukana hankkeen suunnitellut KSL-opintokeskuksen kulttuurituottaja Jutta Lithovius sekä näyttelytöitä tehneitä käsityöaktivisteja. Tervetuloa avajaisiin!

Näyttely on esillä Jyväskylän Veturitalleilla 25.10.–10.11. Tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin näyttelyyn pääsee tutustumaan klo 12–20 ja perjantaisin klo 16–22.

Esillä olevat teokset on tuotettu käsityöaktivismityöpajassa, jonka KSL-opintokeskus järjesti yhteistyössä Taitokeskus Aivia - Jyväskylän käsityökoulun kanssa elokuussa. Näyttelyn ulkoasun ovat suunnitelleet Taitokeskus Aivian tilasomistuksen opiskelijat. Huuda huovuttamalla -hanketta tukee Alfred Kordelinin säätiö.

Myöhemmin käsityöaktivismiteokset nähdään myös Tampereella ja Helsingissä. Näyttelyyn on kaikilla paikkakunnilla vapaa pääsy.

Aika: 25.10.2016 - 10.11.2016
Osoite: Jyväskylän Veturitallit, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
Maksu: Tapahtuma on ilmainen
Järjestäjätaho: Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry ja KSL-opintokeskus

Tapahtumatyyppi

Tuntemisen kielet - yhteisötaidetta Suomesta, Meksikosta ja Senegalista - näyttely 3.12.-31.1.

Paikkakunta
Espoo
Milloin
31.1.2016
Tapahtuman kuvaus

Tuntemisen kielet - näyttely
3.12.2015-31.1.2016

 

TUNTEMISEN KIELET
Yhteisötaidetta Suomesta, Meksikosta ja Senegalista.

El lenguaje de los sentimientos
Arte social de Finlandia, México y Senegal.

The language of feelings
Community Art from Finland, Mexico and Senegal.

Helinä Rautavaaran museo sijaitsee Näyttelykeskus WeeGeessä Tapiolassa. Lisää tietoa All Events Espoon sivuilla. 

Tapahtumatyyppi

Sivut