Globaalikasvatusta toteuttavat järjestöt toivottavat Sinut, opettaja, tuleva opettaja tai kasvatustieteitä opiskeleva lämpimästi tervetulleeksi Maailma koulussa - globaalikasvatuksen mahdollisuudet -seminaariin!

Aika: perjantai 25.11.2016 klo 9:00 – 15:45
Paikka: Rauman opettajankoulutuslaitos, Toivo Laurilehto -sali

Maailma koulussa -seminaarissa tutustutaan globaalikasvatuksen mahdollisuuksiin ja merkitykseen kouluopetuksessa, opetussuunnitelmissa ja kasvatustyössä.

Tänä vuonna seminaarin luento-osuudessa sukelletaan ihmisoikeuksiin ja ihmisoikeuskasvatukseen. Mitä ihmisoikeuskasvatus koulussa tarkoittaa ja miten sitä tulisi tehdä? Millainen on opettajan rooli ihmisoikeuskasvattajana ja miten hänen tulisi tarttua ajankohtaisiin aiheisiin, kuten pakolaisuuteen? Miten ja millaisin termein vaikeista asioista tulisi puhua? Millaista tukea järjestöt tarjoavat aiheen käsittelyyn?

Työpajoissa tutustutaan käytännönläheisesti globaalikasvatukseen ja järjestöjen kehittämiin pedagogisiin menetelmiin. Seminaarin osallistujat voivat ilmoittautua kahteen mieleiseensä työpajaan. Ilmoittautumisohjeet löytyvät viestin lopusta.

Ohjelma:

9:00-11:00 Luento Ihmisoikeudet – kaikilla on monta tarinaa, Amnestyn ihmisoikeuskasvatuksen asiantuntija Maarit Pihkala ja Pakolaisavun globaalikasvatuksen suunnittelija Jasmina Kauta (Toivo Laurilehto -sali)
11:00-11:15 Tauko
11:15-12:45 Työpajat, osa 1
12:45-14:00 Lounastauko
14:00-15:45 Työpajat, osa 2

Työpajojen kuvaukset:

1. Amnesty International  Koulujen kirjemaraton  -työpaja

Koulujen kirjemaraton on Amnesty Internationaalin vuosittainen kampanja, missä toimitaan ihmisoikeusloukkauksia koneiden ihmisten puolesta maailmanlaajuisesti. Tänä vuonna osallistujat kirjoittavat kirjeitä Malawin tai Azerbaidžanin presidentille. Malawin presidentin on suojeltava ihmisiä, joilla on albinismi ja joita syrjitään ja jopa murhataan väärien uskomusten ja heidän muista poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi. Azerbaidžanin presidenttiä vaadimme vapauttamaan kaksi mielipiteensä vuoksi vangittua opiskelijaa. Työpajassa tutustutaan osallistavia menetelmiä käyttämällä ihmisoikeuksiin kampanjan kohteena olevien henkilöiden ja heidän tarinoidensa kautta. ”Globaalin maailman uutisvirta voi olla masentavaa. Tässä kampanjassa sinä voit tehdä jotain – herättää toivoa, ja se on todella helppoa.” Mikkeliläinen uskonnon opettaja

Työpajan toteuttaa: Amnesty International

2. Mitä opin tänään? –globaalikasvatusta alakoululaisille

Työpajassa esitellään Interpedian uutta alakoululaisille suunnattua globaalikasvatusmateriaalia ja kerrotaan tuoreita kokemuksia sen käyttämisestä syksyn ja kevään 2016 ajalta. Materiaali käsittelee kehitysmaan käsitettä, Nepalia ja oppimista lyhyen videon ja toiminnallisten harjoitusten avulla. Työpajan jälkeen osallistujat osaavat käsitellä kehityskysymyksiä alakoululaisille sopivalla tasolla. Materiaalit ovat vapaasti ladattavissa verkosta.

Työpajan toteuttaa: Interpedia

3. Ennakkoluuloja minullako? Kaikkia arvostavan ja yhdenvertaisen koulukulttuurin edistäminen

Meistä kaikilla on ennakkoluuloja ja normatiivisia oletuksia. Rauhankasvatusinstituutin työpajassa opitaan tunnistamaan omaa ajattelua ja sellaisia koulun ja opetuksen rakenteita, jotka estävät kaikille viihtyisän, yhdenvertaisen koulun toteutumista. Työpajan harjoitukset ovat toiminnallisia ja keskustelua herättäviä. Käytännönläheisten harjoitusten avulla pohditaan jokaisen omia ennakkoluuloja, identiteettiä, yhdenvertaisuutta edistävää työotetta koulussa ja moninaisuuden kohtaamista.

Työpajan toteuttaa: Rauhankasvatusinstituutti

4. Rasismi - mitä se on ja miten siihen voi puuttua?

Minkälainen on rasisminvastainen työote ja miksi se on tärkeää? Mitä tehdä jos rasistiset herjat lentävät lasten tai nuorten keskuudessa? Miten opettaja voi puuttua rasismiin erilaisissa tilanteissa? Mitä tietoja ja taitoja kasvatusalan ammattilainen tarvitsee, jotta koulu tai luokka olisi turvallisempi? Työpaja antaa käytännönläheisiä toimintamalleja kasvatusalalle rasismin tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.

Työpajan toteuttaa Suomen Punaisen Ristin Ei rasismille! -hanke.

5. Astu pakolaisen saappaisiin

Pakolaisuus puhuttaa nyt enemmän kuin koskaan. Aihe on jatkuvasti esillä yhteiskunnassa, eivätkä oppilaatkaan voi siltä välttyä. Työpaja tarjoaa opettajalle tietoa ja välineitä pakolaisilmiön käsittelyyn oppilaiden kanssa. Työpajassa pelataan roolipeliä, jossa maailma nähdään pakolaisen silmin ja pohditaan tunteita ja ajatuksia, joita pakolaisen asemaan samaistuminen herättää. Samalla pohditaan roolipelin hyödyllisyyttä oppilaille.

Työpajan toteuttaa Suomen Pakolaisapu.

6. Cotton Factory - Puuvillan polut globaalissa kaupassa

Työpajassa tutustutaan puuvillan matkaan maailmankaupassa puuvillatuotantoon kytkeytyneiden henkilöiden kautta. Henkilöiden elämäntarinoita ja ratkaisuja puuvillantuotannon kysymyksiin haetaan draamallisilla ja toiminnallisilla menetelmillä.

Työpajan toteuttaa: Eettisen kaupan puolesta ry

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu seminaariin ja kahteen mieleiseesi työpajaan Juli Aerilalle: juli [dot] aerilaatutu [dot] fi. Yhteen työpajaan mahtuu maksimissaan 20 henkilöä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Työpajojen sijainnit ilmoitetaan luennon yhteydessä.

Järjestötori

Tutustu globaalikasvatusjärjestöjen opetusmateriaaliatarjontaan Maailma koulussa -seminaarin järjestötorilla! Materiaalit ovat maksuttomia ja niitä on tarjolla seminaaripäivän ajan - tervetuloa!

Järjestäjät

Seminaarin toteuttaa kansalaisjärjestöjen globaalikasvatusverkosto yhteistyössä Rauman opettajankoulutuslaitoksen kanssa.  Maailma koulussa -yhteistyössä mukana ovat seuraavat järjestöt: Allianssi, Amnesty International, Eettisen kaupan puolesta Eetti ry, Ihmisoikeudet.net, Interpedia, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus, Maailmankoulu, Maan ystävät, Nuorten Akatemia, Opettajat ilman rajoja -verkosto, Opinkirjo, Pelastakaa Lapset ry, Plan Suomi, Rauhankasvatusinstituutti, Rauhankoulu, Seta ry, Solidaarisuus, Suomen Lähetysseura, Suomen Pakolaisapu, Suomen Punainen Risti, Suomen Rauhanliitto, Suomen Unicef, Suomen YK-liitto, Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, Taksvärkki ry, WWF Suomi.

Lisätietoa

Milloin: 
25.11.2016 | 09.00
Paikkakunta: 
Rauma
Tapahtumatyyppi: 

Jaa sosiaalisessa mediassa