videokuva.jpg

Lataa viittomakielinen video

Terveys on yksi tärkeimmistä kehitykseen vaikuttavista tekijöistä. Joka vuosi maailmassa kuolee 10 kertaa enemmän ihmisiä likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin kuin keskimäärin sodissa. Likaisen veden aiheuttamat sairaudet ovatkin alle viisivuotiaiden lasten pahin tappaja. Melkein puolet maapallon ihmisistä elää ilman vessoja ja viemäreitä.

Suurin osa kehitysmaiden sairauksista johtuu likaisesta vedestä. Suorien terveyshaittojen lisäksi pula puhtaasta vedestä aiheuttaa muita ongelmia. Miljoonien naisten ja tyttöjen aika menee pitkiin vedenhakumatkoihin, jolloin aikaa ei jää esimerkiksi koulunkäyntiin tai työntekoon. Afrikassa ja Aasiassa naiset joutuvat kävelemään päivittäin keskimäärin 6 kilometriä vedenhaussa.

Keskeistä on kehitysmaiden ennaltaehkäisevän perusterveydenhuollon, kuten neuvolatoiminnan, terveysvalistuksen ja rokotusten, parantaminen. Ihmisoikeudet, sukupuolten tasa-arvo sekä etenkin nuorten terveyskasvatus ovat myös tärkeitä teemoja.

Hiv/aids–ongelmien rinnalla ei pidä unohtaa muita osittain köyhyydestä aiheutuvia sairauksia. Näitä ovat esimerkiksi nälän aiheuttamat terveysongelmat sekä likaisen veden aiheuttama ripuli, malaria ja tuberkuloosi. Näiden ongelmien ratkaisemiseen olisi olemassa keinot, mutta poliittinen tahto ja yhteisymmärrys puuttuvat.

Katso myös